Полезна информация за гражданите

Онзи ден ми свиха портфейла от чантата. Станало е за секунди, на слизане от тролея, без въобще да разбера – разбрах няколко минути по-късно, когато видях, че чантата ми е отворена, а портфейла го няма.

Евреите казват, че проблем, който се решава с пари, не е проблем, а разход – и макар да съм напълно съгласна с тоя постулат, си признавам, че ми стана много неприятно. Изнервих се при мисълта колко излишни неща трябва да свърша сега, за да се върна в изходно положение. Но на фона на цялата вселенска гняс, товя са бели кахъри, та реших да не троша излишни нерви.

Това, че ми откраднаха портфейла 2 дни преди черния петък пък значи, че това ще е един много икономичен черен петък. Сбогом, ботуши от Фешън дейс; сбогом, излишно скъпа козметика; сбогом, джаджи и digital goods… (Тук лирическият герой леко хлипа от мъка, осъзнал хем, че животът е гаден и тъп, хем, че лирическият герой е разглезена малка кучка).

Инак ето какво научих в процеса – споделям го с най-искреното си пожелание тази информация никога да не ви е нужна.

  • Блокирането на банкови карти е изключително лесно, особено ако използвате апове за онлайн банкиране. Ако не си знаете парлата за апа и не можете да блокирате от там – обадете се по телефона, блокират всичко за нула време.
  • Преиздването на банкови карти и то е лесно, но струва пари. Като преброих колко карти трябвя да преиздам, ми стана супер тъжно, но после се оказа, че за половината е по-евтино да ги закрия и да издам нови. Иди, че разбери!
  • Персонализирана карта за софийския градски транспорт се блокира и преиздава уж само в бюрата на “Мария Луиза” и “Възраждане”; аз влетях в произволно бюро, където номерът стана срещу 2 лв. и около 10 минути от времето ми. Признавам си, че не очаквах точно Центъра за градска мобилност да е ефективен, но ето – човек учи, докато е жив.
  • Жалба се подава в районното, където е станала кражбата. Може и в друго районно, но тогава минават между 3 и 10 дни, докато преписката бъде прехвърлена, личните документи – блокирани и прочее. От МВР явно нямат идея колко микрокредита могат да се вземат за 10 дни само с лична карта…
  • За да подадете жалба, че са ви откраднали портфейла с всички пари и документи в него и да се започне преписка, трябва да приложите квитанция за платена такса от 3.50 лв. Как точно плащате таксата от три и петдесет, при положение, че току що са ви откраднали всички пари, си остава мистерия, която любезните хора от 3то районно не развенчаха.
  • Нова лична карта може да се заяви веднага, но не може да се вземе без бележка от полицая, комуто зачисляват преписката ви. Кой е полицаят и кога може той да даде бележката е уравнение с много неизвестни, и за да намерите Х, трябва да е обадите в деловодството след 3 дни.
  • И последно: това, че държа една от картите си Revolut извън портфейла си, където бяха всички други карти, ме спаси от това да не прося кеш от колеги и приятели – та ако имате излишна карта, която лесно може да захраните от онлайн банкиране например, дръжте я отделно, може да се окаже полезно.

Та така, драги ми смехурковци. Пазете си чантите, защото джебчиите дебнат, а полицията спи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *