Приложения за пътуване, без които не мога [Актуализирана]

В първата версия на тази статия разгледах 10 приложения, които улесняват всяко мое пътуване. За съжаление, към днешна дата статията не е 100% акуратна – някои приложения вече не използвам, други вече не съществуват. Затова ви предлагам и нов, актуализиран поглед върху темата. Наред с приложенията, които ми помагат да организирам пътешествията си бързо и лесно, ще споделя и триковете, които съм научила.

Резервиране на билети и хотели


SkyScanner

За самолетни билети напоследък използвам SkyScanner. От Momondo се отказах, защото резултатите не са толкова изчерпателни, колкото очаквам.

Харесва ми, че можеш да видиш цените за целия месец и да избереш най-добрата цена, ако не пътуваш с фиксирани дати; че можеш да избереш multi-city опция и да комбинираш различни дестинации с едно търсене; че можеш да зададеш price alert за дадена дестинация, така че не се налага да ползваш отделно приложение за това.

Нюзлетъри на авиокомпании

Абонирана съм за имейл нюзлетърите на авиокомпаниите, които летят от и до България – те често изпращат специални оферти, с които могат да се спестят доста пари. Чудесен пример е нюзлетърът на Qatar Airways, които редовно имат страхотни цени за вълнуващи дестинации.

eSky.bg

Идеи за пътувания черпя и от eSky.bg, и то най-вече от секцията “Оферти”, където често има предложения за безобразно евтини самолетни билети. Самата резервация правя обикновено от сайта на самата авиокомпания, за да не плащам допълнителни такси.

Booking.com

Хотели резервирам през Booking.com. От услугата има какво да се желае – най-вече от мобилното приложение, но е достатъчно изчерпателна и има своите преимущества. Едно от тях е това, че когато достигнеш Genius статус, получаваш допълнителни отстъпки. Друг плюс е, че имат специални и скрити оферти – неведнъж съм резервирала доста скъпи хотели на супер цени. Удобно е, че могат да се правят списъци с хотели за дадена дестинация и след това да се споделят с други хора – това значително улеснява планирането.

БОНУС СЪВЕТ: Ако отидете на Booking.com с афилиейт бисквитва от WizzAir или RyanAir например, получавате обратно процент от стойността на резервацията като кредит за самолетни билети. Аз използвам affiliate cookie на програмата Miles and More и взимам допълнителни award miles за всяка резервация. Имайте предвид, че така може да има разлика в цената, затова проверявайте всичко в инкогнито браузър, преди да купите.

Навигиране и придвижване


Uber

За съжаление Uber вече не функционира в България, но там, където го има, го ползвам често. Услугата е удобна, защото не се налага да знаеш адреса, на който се намираш в момента, за да извикаш кола; могат да се викат и по-големи коли (за 5-6 човека например); и предварително показва колко ще струва пътуването.

В Щатите понякога използвам и Lyft като алтернатива на Uber.

FreeNow

На местата, където няма Uber, често ползвам приложението за таксита FreeNow. Хубавото при него е, че можеш да резервираш такси предварително за конкретен ден/час, плаща се с карта и отново не е нужно да знаеш точния адрес, от който да те вземе таксито.

БОНУС СЪВЕТ: Ако не те използвали приложението, преди да го инсталирате потърсете в гугъл “FreeNow promo code” и най-вероятно ще намерите код за отстъпка.

Citymapper, Moovit, Google Maps

Ако предпочитате да се движите с градски транспорт, препоръчвам Citymapper. За съжаление приложението работи за доста малко градове по света, но е страшно удобно за планиране на различни пътувания. Алтернативно използвам Moovit или Google Maps.

И трите услуги показват колко време би отнело пътуването, колко спирки се пътува, къде трябва да се слезе и т.н.

Плащания и обмяна на валута


Revolut

Revolut е една от любимите ми услуги – затова си има и собствена статия в блога. Пести ми страшно много главоболия и пари при конвертирането на валути и плащане в чужбина.

Monese

Monese e услуга, подобна на Revolut – ползвам я отскоро и нямам пълни впечатления, но ако искате да я тествате, можете да получите 10 евро бонус при първото си плащане; просто се регистрирайте с този линк.

Резервации на ресторанти и заведения


The Fork

The Fork е приложение, с което можете да резервирате ресторанти и други заведения и то често с големи отстъпки.

Освен отстъпките, услугата дава информация за най-атрактивните неща от менюто и препоръките на заведението, както и за цените. За съжаление на доста места не работи добре. В много градове обаче с приложението пестя много пари, докато хапвам в много добри ресторанти.

DiscoEat

DiscoEat е алтернатива на The Fork за Берлин, Кьолн и Лондон.

Други


Passbook/Ahoy

Повечето авиокомпании имат приложения, с които можете да се чекирате за полетите, да управлявате резервацията си и т.н. Понякога обаче случаят е друг и авиокомпанията предлага единствено чекин през уеб – а така нямате бордна карта на телефона си.

В такива ситуации използвам Passbook на Ahoy и генерирам мобилна бордна карта, която мятам в Apple Wallet и не се притеснявам повече (работи и с Андроид, и с iOS).

От предишната статия продължавам да ползвам Booking.com, pCloud, AirBNB (все по-рядко заради политиката им за сигурност), Foursquare и Google Translate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *