Какво е Revolut и защо да го ползвате

Revolut е (не)банкова услуга, която значително улеснява живота ми при пътуване и не само. Двата компонента на услугата са мобилно приложение и банкова карта (VISA или MasterCard). 

За да започнете, трябва да инсталирате приложението, да се регистрирате и да верифицирате сметката си. Това става като качите собствена снимка и снимка на документ за самоличност. 

След това по желание можете да поръчате банковата карта. Това не е задължително – можете да използвате и виртуалната карта, която ще се генерира за вас. 

Картата се захранва с нормална кредитна/дебитна карта, с банков превод или с превод от друг потребител. 

Но защо да използвате Revolut? Ето моите причини.

Обмяна на валути при изгоден курс

Най-голямото предимство на услугата за мен е обмяната на валути при пътуване в чужбина. Веднъж захранена със средства, сметката позволява конвертиране в общо 27 валути – американски долари, британски паундове, евро, български лева, японски йени и др. 

Обмяната се случва при междубанков курс. Той е по-изгоден от курса, който банките предоставят на физически лица за малки суми. 

Да кажем, че се намирате в Лондон. Обръщате евро в британски лири, след това плащате с Revolut картата си направо в британски лири и така избягвате превалутирането на банката си. 

Сигурност

Приложението ви изпраща нотификация в реално време за всяко извършено плащане с него. Трябва просто да имате интернет (ако нямате, то нотификацията ще се покаже веднага, щом сте онлайн). 

Загубена или открадната карта може да се блокира само с един тап в приложението. Някои банки вероятно позволяват това да се случи с техните приложения или онлайн банкиране, но моята например изисква доста повече стъпки. 

Допълнителните решения за сигурност включват предотвратяване на плащания на база локация. Например ако локацията на телефона ви показва, че сте в Париж, а има опит за плащане в Женева, плащането няма да бъде успешно. Както повечето функции, тази също може да бъде изключена при желание. 

От вас зависи и дали ще позволите плащания на ПОС терминал (контактни или безконтактни), тегления на банкомат или онлайн плащания. 

Лесно можете да сложите и месечен лимит на средствата, похарчени през Revolut. 

Без такси

Стандартните потребители на услугата могат да теглят до 200 евро на месец от банкомат навсякъде по света без такса. За Premium потребителите този лимит е 400 евро, а за Metal Card потребители – 600 евро на месец. 

Както вече казах, не се плащат и такси при обмен на валути. Тук отново има лимит – 6000 евро за стандартни потребители, след което се плаща такса от 0.5%. За справка, ПИБ например ще ви вземе 0.1% такса за всеки обмен до 100000 евро. За За Premium и Metal Card потребители няма лимит. 

Няма такси и за превод на пари на друг потребител, както и за банкови преводи в същата валута.

Разбира се, в някои специфични случаи се дължат малки такси, затова е добре да проверите сами. 

Изпращане на пари

Както вече споменах, Revolut e много удобен метод да дадете или изпратите пари на някого. Лично аз най-често използвам тази функция, когато си разделям сметка в ресторант с приятели, или когато си поръчваме обяд в офиса и трябва да дам пари на този, който поръчва. Можете и да поискате конкретна сума от друг потребител. Към изпращането или искането на пари можете да добавите бележка и gif-че. Това с гифчето не прави услугата кой-знае колко по-добра, но е забавно. 

Статистика

Приложението ви дава доста прилична статистика за похарчените средства – това е важно за мен, особено когато пътувам. И това като допълнение на списъка с конкретни плащания. 

Плащане на сметки и спестявания

Функция, която лично аз не ползвам, но е доста удобна, е плащане на сметки с Revolut. Така например можете да плащате наема си или сметката за ток, без да забравите. 

Приложението ви помага и да спестявате. Освен функцията за месечен лимит на изхарчените пари, можете да ползвате и т.нар. сейф (Vaults). Ако активирате сейфа, при всяка направена трансакция  (да, пише се трансакция, колкото и да е смешно), сумата се закръгля, а остатъкът влиза в сейфа. 

Британска банкова сметка сметка

С акаунта си в Revolut получавате euro IBAN, както и британска банкова сметка. Удобно е, ако получавате преводи от чужбина. 

Премиум и Metal Card

Премиум и Metal Card потребителите се ползват от допълнителни привилегии – по-високи лимити, безплатни застраховки при пътуване в чужбина, достъп до VIP чакални на летища (платено за Premium и безплатно за Metal Card), безплатни еднократни виртуални карти (супер полезно при пазаруване онлайн от Китай например) и други. Разбира се, тези планове не са безплатни. Premium членството е 7.99 евро на месец, а Metal Card – 13.99 евро/месец. Аз съм Премиум потребител и за моето потребление разходът си струва. 

 Колко струва да използвате Revolut? 

Ако сте стандартен потребител, услугата е безплатна. Ще трябва да платите само ако искате да поръчате карта – ако не греша, цената е 6 евро, което включва и доставката на самата карта (идва за около 5 дни по пощата, няма проблем със сигурността, тъй като картата се активира през приложението едва след като пристигне). 

Ако се регистрирате през моя referral линк обаче, ще получите и картата безплатно: 

Цените на Премиум и Metal Card плановете споменах по-горе, ето какво включват: 

Минуси

Основният минус е, че услугата е пряко обвързана с мобилното приложение – т.е. ако загубите телефона си, няма как да ползвате много от услугите на Revolut. Самото приложение се отключва с PIN, пръстов отпечатък или facial recognition, така че е трудно някой да злоупотреби със средствата ви, дори да има достъп до вашия телефон.

Още нещо, за което трябва да внимавате, е дали банката ви има допълнителни такси за плащания към контрагенти в чужбина – тогава е възможно тези такси да ви бъдат начислени при захранване на сметката ви в Revolut.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *