Оцеляване при коронавирус: а пари откъде?

Някои от нас са късметлии и могат да работят от къщи, без това да засегне приходите им. Не само това, ами и като няма къде да харчим пари, току сме взели, че сме спестили някой лев.

За други обаче извънредното положение и карантината заради Covid-19 са далеч по-драматични във финансов план. Засегнати са малки офлайн бизнеси, че и онлайн такива, и през последните дни видях не един и два статуса в социалните мрежи от хора, които буквално се чудят как да свържат двата края.

Днес се включвам с няколко идеи как да печелим пари, докато цялата държава и почти целият свят са затворени у дома.

Монетизирайте видео съдържание

Ако имате идеи за забавни или полезни видеа, сега е моментът да си направите YouTube канал и да започнете да го монетизирате. Факт е, че ще ви трябват милиони гледания, за да изкарвате прилични пари, но все отнякъде трябва да се започне, нали? Заснемането на видеа и обработката им отнемат време, но можете да започнете и без да имате техника и други ресурси – можете да снимате дори с телефон на добре осветено място у дома. 

Отделно от това, аз качвам видеа в Pepo – приложение, подобно на TikTok, но за блокчейн и крипто хора. В него потребителите могат да подкрепят видеата ви с Pepo tokens, с които после можете да купите истински продукти и услуги – например Amazon gift cards. 

Потърсете си отдалечена работа

Доста компании търсят служители за отдалечена работа (remote work). Факт е, че повечето обяви са за програмисти и дизайнери, но често има предложения и за маркетинг специалисти, административни длъжности и други. 

Ето няколко сайта за отдалечена работа: 

Работете онлайн като фрийлансър

Ако имате специфични умения, винаги можете да работите на свободна практика. Можете например да правите преводи, да работите като виртуален асистент, да поддържате фейсбук страници и други социални канали за различни компании, да давате уроци по езици или музикални инструменти, да пишете статии, да въвеждате продукти в онлайн магазини и прочее. 

Можете да предлагате услугите си в сайтове като Fiverr или пък да търсите възможности във фейсбук групи (най-голямата българска група за фрийлансъри е тази). 

Давайте онлайн консултации

Това, че не можем да излизаме от къщи, не значи, че не можете ефективно да консултирате клиенти онлайн, и последните дни го затвърждават. PR специалисти, маркетолози, финансови консултанти, психолози и дори фитнес инструктори и фризьори могат да работят с клиентите си през видеоконференции и по имейл. 

Монетизирайте блога си

Ако имате блог с приличен трафик – защо не му сложите реклами? Тук, разбира се, препоръчвам AdEx Network – ако имате въпроси относно рекламната ни мрежа, ще се радвам да ви помогна! 

Affiliate marketing

Много компании имат афилиейт програми и ви дават процент от печалбата или фиксирана сума за всеки нов клиент или за всяка реализирана продажба. Можете например да се регистрирате като афилиейт в сайтове за спортни залагания и онлайн казина; за VPN; за cloud storage услуги (аз например съм афилиейт на pCloud); в сайтове за продажби на мода и аксесоари и какво ли още не. 

Тествайте софтуер

Ако обичате да ръчкате различни софтуерни решения, можете да получавате пари за тестовете си. Ето няколко платформи, които плащат за софтуерни тестове: 

Попълвайте маркетингови анкети срещу заплащане

Компаниите за маркетингови проучвания често предлагат заплащане, за да получат информация за потребителите. Приходите от подобна работа са по-скоро малки, но в такива времена всеки допълнителен лев е в помощ. 

Ето няколко примера: 

Разчистете къщата и гардероба

Имате дрехи, които не носите? Техника, която не ползвате? Предмети, които събират прах? Защо не използвате момента, за да ги продадете онлайн? Снимайте ги и качете обявите в Olx или направо във фейсбук – хем може да спечелите допълнителни пари, хем ще разчистите. 

Това са моите съвети за закърпване на бюджета. Списъкът сигурно далеч не е изчерпателен, но се надявам да ви е полезен. Каквото и да правите, само не търкайте билетчета – не е хигиенично 😉


Още по темата:

Оцеляване при коронавирус: безплатни ресурси

Оцеляване при коронавирус: какво да гледаме

One thought on “Оцеляване при коронавирус: а пари откъде?

  1. Месеци по-късно….:
    – Бойко борисов днес обяви, че въпреки стотния ден на протестите, той и правителството му няма да подадът оставка…. И така приключват вечерните новини, а и да не забравим, днес сме хиляда заразени на ден ( от къде се взеха толкова много хора в държавата все още не знаем и къде ги побират толкова, при положение че при 60 човека на ден болниците казваха че са пълни нарт и април ?!?!?!?).
    Същевременно…… в Ервопейския съюз:
    – And today we can tell that Bulgaria will successfully reach the situation in Africa, they will be European africans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *