Оцеляване при коронавирус: безплатни ресурси

Коронавирус-шморона вирус. И това ще мине, особено ако бабите и дядовците спрат да щъкат из градове и села като свободни молекули и разберат, че не са безсмъртни. Важното е да не изпадаме в паника.

Аз не съм експерт по вируси, не смятам за нужно да си давам мнението, а и достатъчно се изписва ежедневно по темата. Това, с което мога да помогна, са оферти за безплатни полезни неща. В тази статия събирам ресурси, за които иначе бихме плащали, но заради коронавируса в момента са временно безплатни. За ваше улеснение, ще ги разделя в няколко условни категории.

Списъкът включва предложения само от български компании и предприемачи, които заслужават искрената ни благодарност.

Образование, курсове, книги

Издателство Нике предлага безплатно сборник с избрани разкази на Йордан Радичков. Сборникът се казва “Убий мухата!” и можете да го изтеглите от сайта на издателството:


Силвина Фурнаджиева от СуперПродуктивност предлага безплатно имейл курса си “Супер Фокус”. Той ще ви даде набор от техники и инструменти, с които да се фокусирате максимално върху най-важните си задачи, без да ги отлагате и да се разсейвате. Редовната цена на курса е 29 лв., но до 13-ти април го получавате напълно безплатно с код focushome. Кодът се въвежда на последната стъпка от поръчката.


Ако искате да разширите речниковия си запас на чужд език, сега имате страхотна възможност да получите 6 месеца безплатен абонамент за приложението Worddio. Разработено от български екип, то ви помага да учите думи на 34 езика – както по-разпространени (английски, френски, немски, испански и т.н.), така и по-редки (гръцки, нидерландски, персийски, виетнамски и др.).

Цената на 6-месечния абонамент е 11.99 евро или около 24 лв., но сега го получавате напълно безплатно. Самата аз не съм ползвала приложението, но със сигурност ще се възползвам, за да си опресня холандския и немския.

За да вземете абонамента, кликнете на бутона по-долу, регистрирайте се в Worddio и безплатният абонамент ще бъде активиран:


СофтУни предоставят най-популярните си курсове и семинари напълно безплатно в онлайн форма. Селекцията е доста прилична, със сигурност ще има какво да научите.


Издателство БГ Учебник предоставя безплатно своите ресурси: учебници, помагала, тестове и работни материали:


Иванка Могилска споделя безплатния си курс “Как да рекламираш интересно скучни продукти”. Иванка е опитен копирайтър, от когото можете да научите наистина много; на сайта й “Свободна практика” ще намерите още много полезни статии и ресурси. За да получите курса, трябва просто да се абонирате за сайта й (в дясната колона на началната страница има поле “Абонирай се” и ще получите имейл с инструкции.


DigitalPRO предлагат безплатно 30 видео урока по дигитален маркетинг.


За деца и ученици

Платформата за видеоуроци Уча.се пуска всичките си ресурси безплатно до края на грипната ваканция, 29-ти март. В сайта ще намерите над 16 000 видео урока и теста по различни предмети. Абонаментът струва 14.95 лв. на месец, така че спестявате 7 лв.


Онлайн занималня с УЧЕБНИЦА “9 музи” започва да излъчва на живо различни игри, творчески работилнички и занимания, чрез които децата ще може да се забавляват у дома.


От 17 март БНТ 2 ще бъде изцяло насочен към учениците и в помощ на техните семейства и учители. В различни часови пояси ще бъдат излъчвани видео уроци, образователни клипове и филми за различните класове и възрасти.


Хранене и здраве

Руми Илиева и екипа й са подготвили безплатно 14-дневно меню “Под карантина”. Освен самото меню, предлагат и списък на всички продукти в него, за да пазарувате по-лесно.


Ако търсите бързи, лесни и здравословни рецепти, абонирайте се за 10 Minute Cooking. Всяка седмица ще получавате по една практична рецепта в имейла си. Архив на всички рецепти досега има тук.


Искра Бонева започва да излъчва на живо във фейсбук тренировки по табата и пилатес. Можете да ги гледате в страницата на BB Sport Center.


Специалистите от HourSpace предлагат безплатни психологически консултации, свързани с коронавируса. Консултациите се случват онлайн.


Развлечение

Театър “Възраждане” играе постановките си на празен салон – но с излъчване онлайн през Streamer.bg. Ако желаете да подкрепите театъра, можете да си купите билет за 1, 10 или 30 лв., но можете да гледате и напълно безплатно. Информация за следващи стриймове може да намерите във фейсбук страницата на театъра.


Рацио активно качват онлайн видеа от различни издания на конференцията, както и от месечните им събития. Обещават видеа за динозаври, квантови компютри, психеделици, активни галактични ядра и какво ли още не.


Софийска Oпера също ще качва записи на някои от представленията си във фейсбук. В момента например можете да гледате “Борислав” – опера от Маестро Георги Атанасов. За повече информация, следете страницата на операта.


Vivacom предоставят допълнителен мобилен интернет и доста телевизионни канали безплатно. Можете да се възползвате от тях до 20-ти април.


Абонатите на А1 също ще могат да се възполват от безплатни услуги – допълнителен интернет и ТВ канали.


Други

Ozone.bg в момента имат доста големи отстъпки, но по-важното е, че орязват рекламните си бюджети с 90%. Средствата, които няма да отидат за реклама, те даряват на Пета МБАЛ – София (вече са дарили 30 000 лв.). Такива жестове трябва да бъдат подкрепяни, затова ако ще пазарувате – направете го от Озон.


Заради въведеното извънредно положение БОРИКА и “Евротръст технолъджис” ще предоставят безплатен облачен или мобилен квалифициран електронен подпис за гражданите и бизнеса, с който за период от един месец да могат да подписват заявления за административни услуги.


Това е засега от мен. Не забравяйте да си миете ръцете редовно, не изпадайте в излишна паника и помнете, че от скука никой не е умрял, но от COVID-19 – хиляди. Стойте си вкъщи и бъдете добри!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *