Десетте приложения за пътуване, без които не мога

Лято е, всички сте хукнали напред-назад, та си казах – време е да сипя малко мъдрост и житейски опит под формата на приложения за пътешествия, които правят живота по-лесен. Всички знаем, че без телефона си съм особено тъпа, а сега ще разберете и защо.

Списъкът не е изчерпателен, най-вече защото в него липсват всички приложения на авиокомпании, които ползвам (най-вече тези на Lufthansa, RyanAir, WizzAir и т.н.), апове за книги и музика в самолета (Kindle & Spotify), за снимки и видео (Instagram, Boomerang, RollWorld) и т.н. То пък какво ли в живота е изчерпателно, обаче, та няма да си посипя главата с пепел.

 

1. Momondo

Momondo e приложение за самолетни билети и се кълна в него не само защото винаги дава най-добрите цени, а и защото предлага опции – най-евтин билет, най-добро съотношение между цена и време на пътуването/брой прекачвания, най-удобен (и съответно най-скъп) билет и прочее. Дава ти да си правиш и multi-city комбинации, което е супер удобно за пътешествия с повече от една спирка (стига вече с тия трипове до Рим и Милано заради евтините билети, трябва да се живее приключенски).

Друг добър ап, който прави същото, е този на SkyScanner, аз предпочитам Momondo, защото е лилав (защо иначе?!).

За iOS   За Android   Web

 

2. Hopper

Идеята зад Hopper е проста като мен: приложението прави предположения за движението на цените на самолетни билети. Подозирам, че ги прави на база исторически данни, а не по метода на Нагаждьов и Нагласенко, но човек никога не знае. Казваш му на кои дати и за къде искаш да летиш и чакаш известия. Идеален е за планиране на пътувания напред във времето (такива тип “Подозирам, че през 2020-та ще съм събрал пари за тоя трип”). Скоро забелязах, че Momondo също имат такава опция, между другото, така че този ап може и да ви е излишен.

За iOS   За Android

 

3. Hitlist

Подобно на Hopper, и това е приложение за офертички, но вместо да търси по определени дати, дава предложения за датите, на които най-евтино можеш да летиш до Занзибар, Мадрид или Осло например. Има предложения и за хотели, но не са най-евтините.

За iOS   За Android

 

4. pCloud

pCloud на теория не е приложение за пътуване, ами си е чиста проба облак, но е супер полезен при пътуване по няколко причини. Първо, в него си слагам копия от всички резервации и бордни карти и ги правя Available offline, за да имам достъп до тях дори да нямам интернет. Второ, докато съм на път там си държа копие от паспорта и личната карта, в случай, че изгубя оригиналните (да не ти идва до главата такова нещо!) – тях ги държа в pCloud Crypto папката за по-сигурно. И трето, там качвам всички снимки и видеа от пътуването, обикновено като се прибера вечер в хотела на wifi, защото съм скръндза и телефонът ми е с малко памет. pCloud дават до 20 GB памет безплатно, а платените им планове са супер разумни (аз съм си взела едни 2 TB да си имам).

За iOS   За Android   Web

 

5. Booking.com

С Booking резервирам хотели. Не е някакво мега-ултра-хипер приложение, но базата им данни е гигантска и предлагат голям избор + много хубави филтри (“покажи ми тризвездни хотели на 3.4 км от летището” например. Освен всичко друго, имат и секция Deals, където можеш да запазиш много добър хотел без да си продаваш левия бъбрек (последно така с Deal of the day платихме 43% по-малко за хотел в Барселона, а там всички хотели струват ляв бъбрек).

За iOS   За Android   Web

 

6. AirBNB

Друг ап, който ползвам, когато не искам да спя на пейка в парка – този път за апартаменти. Какво ви обяснявам всъщност – трябва да живеете в пещера, за да не знаете какво е AirBNB. С приложението можете също да дадете въпросната пещера под наем на туристи.

За iOS   За Android   Web

 

7. Google Trips

Google Trips е приложение за хора, дето са решили да идат някъде ей тъй, без много планиране, и не знаят какво да правят, когато пристигнат. Дава супер предложения за туристически атракции, готови програми по дни (можеш да си направиш програма и сам, като приложението ти я подрежда на картата) и полезни съвети за градския транспорт. Има и секция за отстъпки, но не е много добра и досега не съм я ползвала. Всички трипове могат да се даунлоудват, за да не хабиш нет в роуминг.

За iOS   За Android

 

8. Moovit

Приложение за градски транспорт. Прави ти маршрути, показва кои са най-близките спирки и т.н. Бонус е, че може да си го ползваш и в София и работи по-добре от сайта на Градска Мобилност.

За iOS   За Android   Web

 

9.Foursquare

Може да си мислите, че Foursquare e ап тип “Ми той умрял, ма!”, но не! Използвам го, когато огладнея и не знам къде мога да хапна наблизо, защото съм твърде гладна, за да ходя надалеч. Ревютата в повечето случаи са честни, защото потребителите знаят каква лоша карма ги чака, ако препоръчат кофти ресторант на гладните души.

За iOS   За Android

 

10. Google Maps

Това приложение го оставих за последно, но без него комай най не мога да живея. Ползвам го основно в Европа, защото му трябва нет, но става (с уговорка) и за други дестинации, ако свалиш картите предварително.
Комбинира карта, инфо за градски транспорт, инфо за заведения, магазини и туристически атракции наоколо и като цяло те предпазва от това да си загубен (но само в пряк смисъл; ако си загубен в преносния, нищо не може да ти помогне).

За iOS   За Android

 

Бонус приложение: Google Translate

И този ап по подразбиране не е за пътуване, но е много полезен, ако се озовете в Шанхай или Токио и не можете да прочетете ни една табела. Сваляте си езиковия пакет, снимате и то превежда, не му трябва даже и интернет. Истинска магия!

За iOS   За Android

 

И те така. Лек път, драги ми смехурковци, и да разкажете къде сте били.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *