Копирайтъри за България

Тия дни хем много се говори за (криворазбран) патриотизъм, хем не съм се спряла да пътувам, та реших и аз да се включа с нещо по темата. То не бяха хора по езера, не бяха носии и гайди, не беше търговски регистър, и в целия този шум никой не отразява факта, че май си нямаме модерен слоугън на държавно ниво. Мото, което да доката международни туристи в китната ни родина; да привлече чужди инвеститори и компании, на които не им се плащат много данъци; да разнесе славата на малката ни държавица по света и прочее.

И понеже аз съм бивш копирайтър, а бивши копирайтъри в действителност няма, се включвам с няколко предложения за нов слоугън на KLETA MAJKA BALGARIQ, пък белким някой ги забележи и си хареса поне един да го плесне отпред на парламента, че това “Съединието прави силата” ми е морално остаряло и хич не отразява съвременната обстановка в страната.

 


Америка, казват, била страната на неограничените възможности. Не е вярно! България е тази страна! У нас каквото не става с пари, става с повече пари – най-добре кеш, в брой или на ръка. Може и в биткойни. 
И все пак, не за всичко са нужни кинти в милата ни родина. Понякога е достатъчно да познаваш точните хора. Какъв българин си ти, ако не вдигаш от време на време телефончето, за да оправите някое проблемче, когато искате да свършите нещо не баш по каналния ред? 
Българите сме любопитно племе; все да попитаме тук ли се подава това заявление, оттам ли се взима онази бланка, таксата къде се плаща, работното време какво е… Вярно, че нищо никъде не е обяснено, ама може ли така да губим времето на съвестните служители по гишетата! Особено на тези от гише информация, които за осми път повтарят, че ТУКАНЕЕИНФОРМАЦИЯ!
С иновации към прогрес, нали така! Сега, ние че сме изобретателно племе – изобретално племе сме, но истинските иновации изискват критично и аналитично мислене, а и доста работа – пък кой има време да се занимава с такива неща?! Плеснем по една соларна батерия върху един чадър, налеем едни десетки хиляди левове в “проучвания” и “прототипи” и готово. Какво като може да си купиш такъв чадър от Китай за 20 долара…
“Хаштаг Чал” е мото, изключително подходящо за милата ни родина. Ние сме заети хора, нямаме време да се занимаваме с глупости. Най умеем да заебем някоя работа и да идем да пием бира.
В този слоугън “Враца” може да се замени с името на което и да е населено място,  но най-вече със “София”, защото този град не става за живееене, кълна се. Кметицата трябва да бъде вкарана в затвора до живот, а ние, нещастните граждани, да й ходим всяка седмица на свиждане и да питаме “Йорданке, защо не направи нещо за хората, докато краде общински пари? Кражбите можеше и да ти простим, но това, че 8 месеца нямаше трамваи по Графа – никогаж!”. Или нещо в този стил. Разбирате накъде бия. 
Каквото и да си говорим, всичко, дето е не както трябва в България се свежда до това, че си гледаме в обувките и си мълчим, докато всеки си прави каквото иска. Не е наша работа, налЕ, кот-такоа. Ей с тия думи става и ляга средностатистическия гражданин на републиката, включително и аз, щото безсилието е навсякъде. Тия, дето можем, ще емигрираме, а останалите… за тях кот, такоа. 

Та така де. Елате в България?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *