София, налага се да скъсаме

Със столицата отдавна сме в love/hate relationship. Едната от нас повече не може да търпи и казва: It’s not me, it’s you. 

Там, където живея, ходят трамваи. Три броя, редовни, не много стари и обитавани предимно от реститутки над 80. Тези три трамвая ми осигуряват бърза и лесна връзка с кажи-речи всяка точка на града, и това е чудесно – защото там, където живея, не се паркира. Няма къде и е зелена зона. Затова трамваите са най-хубавото нещо. 

През юни трамваите изчезнаха. Ремонт. Някакви си 2 до 4 км. улица трябваше да бъдат ремонтирани, пък моите три трамвая минават точно от там. Казах си – нищо, ще ги изремонтират, за колко време се прави такъв ремонт! Общината даде срок до края на септември. 

През декември общината спря да дава нови дати за пускане на трасето. Писна им. 

И на мен ми писна. 

София не става за живеене

Междувременно бях се надишала на боклуци. Бях се изпопребила по изпотрошените тротоари. Бях се нагледала на абсурдни строежи. Бях оставила няколко торби пари да кисна в задръствания в таксита. Бяха ми вдигнали наема, щото “те в София всички наеми вече са по-високи”. Аман. 

Тия неща по принцип прощавам, но не и когато няма трамваи и се налага да лазя нагоре по баир в гмеж, мръсотия и мизерия, докато госпожа-кметът на този град продължава да краде и да прави живота ни в същия тоя град все по-скапан. 

Отворих произволен сайт за имоти и установих, че в Пловдив наемите са драстично по-ниски. И такситата им са по-евтини. И работата си мога да я върша и от там. И до летището ще стигам за същото време, за което стигат хората от Надежда примерно. 

Та това е то, София – нещата между нас трябва вече да приключат. Не за друго, ами не ставаш вече и не знам как сме те търпяли и досега. Аз си тръгвам, ти си дръж мръсния въздух, мръсния кмет и задръстванията. Аз ще ставам пловдивчанка и няма да ми липсваш, ама грам. 

Освен ако не върнат трамваите. Тогава мога и да размисля, но ще е компромис. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *