НАЙ-ЕМОЦИОНАЛНИТЕ КОЛЕДНИ РЕКЛАМИ НА 2015

Тук отдавна не съм писала за реклама, и покрай наближаващите празници и новите коледни реклами, чини ми се – подходящо е.

В края на декември хората като че ли са най-емоционални и рекламистите го знаят – затова се заиграват с нас и започват да маскират този годишен апогей на консуматорството в клипове, които играят с тънките струни на потребителските сърца и причиняват рев и пазаруване.

Обаче ето – крайният резултат са реклами, които ни карат (може би) да се замислим за ценностите в живота, за нещата отвъд новия телевизор, потребителския кредит, сармите и свинското. Предлагам ви кратка селекция от рекламите, които неслучайно станаха най-популярни тази година.

John Lewis – #ManOnTheMoon

“I would like to leave this city”, лежерно запява рекламата, и ние се свързваме с това послание – кой не е мечтал да се озове на ново, различно, по-добро място! Дали се замисляме обаче, че е някой някъде мечтае тъкмо за нашето пък място? Важното е да се намираме взаимно, и да си показваме, че се обичаме.

Sainsbury’s – Mog’s Christmas Calamity

Докато семейство Томас спи спокойно и сънува комуто-каквото е на ума, котката Мог се оказва истинско бедствие и съвсем без да иска проваля коледата. Обстоятелствата обаче я правят вместо разбойник герой, а съседите на сем. Томас се включват, за да споделят коледата си. Защото празниците са за споделяне.

Macy’s – The Wish Writer – #MacysBelieve

По празниците, казват, ставали чудеса, и Macy’s експлоатират тъкмо тази ни вяра. Дали искаме куче, пожарникарски камион или сняг за снежен човек, на коледа явно можем да ги получим. Или поне да върнем нечий жест.

Lotería de Navidad 2015 – #Justino

Испанската лотария напомня, че добрите дела и прекрасните демонстрации на доброта не остават незабелязани – или поне така ни се иска да бъде. И го правят с чаровна анимация и героят Юстино.

EDEKA – #heimkommen

И за последно – коледната реклама на немската верига супермаркети Edeka, която разказва за пръснато семейство и един възрастен мъж, който прибягва до неконвенционален метод, за да събере децата и внуците си. Дали защото и моето семейство е пръснато по света, или просто защото от Edeka са си свършили работата адски добре, наистина се разревах като идиот, докато гледах клипа. С когото и да споделяш добрината, на колкото и съседи да подариш коледен празник, нищо не струва, ако семейството ти не около теб по празниците – и по принцип.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *