BEST PRACTICE: БЪРЗ КОН СЕ СТИГА, БЪРЗ МАРКЕТИНГ – НЕ

Шоуто на Елън ДеДженерис не се излъчва в България (което е логично, защото никой у нас няма шанс да е по-популярен от Слави). Добрите хора отThe Ellen Show обаче редовно качват моменти от шоуто в YouTube, та наваксвам.

Неотдавна на гости на Елън е била Адел. Елън обича да праща свои хора със слушалки в ухото на разни места и условието е те да казват това, което тя им диктува в слушалката; така Адел се озовала в Jamba Juice, верига заведения за здравословни смутита. Там Адел обяснява на младежа, който я обслужва, че в Англия има подобна верига заведения – Суиши Чъг, където можеш да си вземеш смути от цвекло и картофи (вижте целия клип тук).

Такава верига разбира се няма, а името Елън измисля просто защото звучи смешно.

На следващия ден се появява сайтът swishychug.com, който рекламира бранда и смутито от цвекло със специален купон. При клик на купона отиваме на лендинг страница на Jamba Juice и получаваме $2 отстъпка за смути.

Swishy Chug: Пример за добър маркетинг

Защо ви разказвам цялата тази история? Защото това според мен е отличен пример за това как добрият маркетинг реагира бързо, хваща всяка една създала се възможност и я монетизира.

Не разполагам с данни колко е успешна досега кампанията, но според Уикипедия, всеки епизод на The Ellen Show се гледа средно от 3.9 милиона души.

Не знам колко от тях биха проверили дали Swishy Chug наистина съществува, за да попаднат на сайта, но е факт, че сайтът се появява супер бързо, и отново привлича вниманието на Елън. Бам – още 3.9 милиона зрители са облъчени.

Какво постигат с тази кампания Jamba Juice? Огромна аудитория, до която стигат безплатно + бонус точки за проявеното чувство за хумор + (допускам) доста нови клиенти.

Какво можем да научим ние, маркетолозите от това? Че да си бавен в маркетинга означава да пропуснеш много ценни възможности. И че когато си тромав, някой друг не е и този по-гъвкав някой може да завладее част от пазарния ти дял.

Да си винаги нащрек не е лесно, но пък и ние не сме се забъркали в маркетинга, за да ни е айляк, така че всичко е точно.

 
В рубриката Best practice ви показвам удачни примери от света на онлайн маркетинга и рекламата. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *