РЕКЛАМНА ПАУЗА: RESTART

Тези от вас, които следват блога отдавна, може си спомнят рубриката “Рекламна пауза”, където споделях линкове към най-добрите и интересни реклами, на които попадах. Спрях да списвам рубриката, защото в онзи й формат ми отнемаше твърде много време, за да я подготвя.

По българските телевизии обаче твърде много вдигаме самолети и лекуваме инфекции на уринарния тракт в прайм там, затова е време рубриката да се завърне с най-добрите (по скромното ми мнение) примери от световните рекламни агенции.

Дами и господа, представям ви новата и подобрена стара рубрика “Рекламна пауза”.

 

#ProjectLiteracy: Азбука на гадостите

Първият пример идва от #ProjectLiteracy, които смятат, че грамотността може да реши най-големите социални проблеми и затова ни предлагат симпатична песен за азбуката. В нея буквата A е за AIDS, D – за Drug abuse, а Z – за Zero opportunities.
Защо работи: Защото песничката е доста приятна и заразителна и напипва достатъчен брой емоционални нерви у всеки от нас. Сега трябва да направим такава песен и за функционалната неграмотност в България.


Агенция: FCB Inferno London
Арт директор: Julia Ferrier
Копирайтър: Martin McAllister

 

Chevrolet: Давайте да обичаме

Следващият добър пример идва от Шевролет, които правят лек обзор на нещата, които харесваме и ни напомнят, че е време вместо това да обичаме.
Защо работи: Шеви правят т.нар. news hijacking, т.е. хващат тема, която е много актуална в даден момент и я експлоатират. В случая това са новите Reactions бутони във Facebook, които дават опцията и за Like, и за Love. Отгоре на това, както и в горния пример, тук има заигравка с емоциите на хората и рекламата представя неща, познати и (може би) мили на всеки един от нас.

Агенция: Commonwealth//McCann

 

Moyee Coffee: Животът е скапан, но поне има кафе.

Животът е несправедлив, разказват от Moyee Coffee, и илюстрират с пример.
Защо работи: защото всички искаме справедливост, особено когато е поднесена с почти дебелашки хумор.

Агенция: 180 Amsterdam
Криейтив директор: John Weich
Арт директор: Rachel Kennedy
Копирайтър: Vito Catalani

 

Fisherman’s Friend: Отиваме за риба

Последната реклама за днес е на ментовите бонбони Fisherman’s Friend. В нея научаваме за алтернативен начин за риболов и се малко се кикотим.
Защо работи: Защото е неочаквана и смешна.

Агенция: Walker Zurich
Криейтив директор: Pius Walker
Копирайтър: Roger Beckett

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *