МАРКЕТИНГ НА АВИОКОМПАНИИ: ПРОГРАМИ ЗА ЛОЯЛНОСТ

Тази година се случи така, че на рождения си ден летях от Франкфурт за София. Докато чаках на гейта отложения си полет, измежду всички останали съобщения получих и два имейла с поздравления за празника – един от Lufthansa, с които предстоеше да летя, и един от Чешките авиолинии.

Czech Airlines ми подаряваха 3,000 безплатни мили с купуването на билет през следващите 3 месеца, тъй като съм регистрирана в програмата им за лоялност OK Plus.

Подарък за лоялен клиент от Чешки авиолинии

Lufthansa, които и без друто са супер стиснати с милите от програмата си за редовни клиенти Miles&More, ми пожелаха “Честит рожден ден” на 109 езика (кликнете тук за целия имейл).

Поздравление за лоялен клиент от Луфтханза

Защо ми прави впечатление ли? Защото вярвам, че чехите няма да обеднеят с тези 3 хиляди мили, които ми предлагат, а вероятността следващия път да летя с тях е по-голяма. Получен заедно с този на Czech Airlines, имейлът на Lufthansa изглеждаше стиснат и тъп.

Факт е, че сравнявам нещата “на парче” и би следвало да разгледам пълните условия на двете програми за лоялност, но такъв анализ изисква повече време, отколкото мога да отделя в момента. Така или иначе, това е немалък детайл от програмата, който ме кара да мисля, че Lufthansa не са си направили домашното и не са проверили какво правят конкурентите им. Ако беше така, можеше да допуснат, че голяма част от клиентите им вероятно са членове на повече от една програма за лоялност и е по-добре или да предложат нещо сходно с предложениято на останалите, или да не изпратят никакъв имейл.

Колеги-маркетолози, какво мислите?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *