На Covid като на война: първите 6 месеца

През последните дни боледувам, приятели. Също така не мога да спя и съм изпила толкова много колдрекс, че за половината си мисли не съм сигурна дали са халюцинация или наистина са ми минали през главата. И в двата случая, нивата на абсурдност взимат нови върхове като цената на биткойна.

Ето например вчера си мислех: ако това с короната беше война, как щяха да се развият нещата? Ето един примерен сценарий; той е базиран изцяло върху наблюденията ми над това как правителството на KLETA MAJKA BALGARIQ се справя с корона-кризата досега. Ако някой се засегне, всичко е измислено, налЕ.  

Ден 1

Войски на вражески сили нахлуват в страната въоръжени до зъби. Започват да завземат села и паланки. По вечерните новини на битиви съобщават, че в провинцията май нещо се случва, но информацията не е потвърдена и няма място за притеснение. После преминават към репортаж за дете, изпуснало балон с хелий във въздуха и добър самарянин, който му купил нов балон. 

Ден 2

Прекъсват сутрешния ТВ блок с извънредно предаване на Щаба за бързо реагиране (ЩБР). Уведомяват гражданите, че България със сигурност е нападната от въоръжени вражески сили, но няма причина за притеснение, всичко е под контрол и ще ни държат в течение. 

Ден 3

Вражеските сили напредват из страната. ЩБР уведомява народа, че всички 465 болнични легла в страната вече са заети с простреляни, затова хората трябва да се пазят и да се оправят сами, ако пострадат или хванат грип. Цените на спирта, медицинските пинсети и аспиринът се качват десеторно, населението щурмува аптеките. Правителството обявява държавна поръчка за внос на аспирин, титаниеви въдици и фурми.

Ден 4

Войските са обсадили София, Пловдив, Бургас и Шумен (последният е злощастна грешка заради зевзек с достъп до Уикипедия). ЩБР пак се показват по телевизора и казват, че столичани трябва да държат фронта както могат, но те са чували и за други подобни военни действия през годините и ни уверяват, че със сигурност едната от двете страни ще надделее над другата. Обещават скоро да ни дадат още информация. 

Ден 5

Столицата е превзета, пловдивчани и бургазлии не ги интересува много какво се случва, защото бичат айляк, в Шумен хората още чакат да им кажат по телевизията какво да правят. 

ЩБР се включва с ежедневния извънреден брифинг. Шефът на щаба се кара от екрана на хората, че са виновни за случилото се, защото са вегани, а не истински мъже и жени, и не са ходили в казарма. Съобщава и че правителството започва да работи по идея за концепция за рамка за план за действие. Сформирани са 14 работни групи, на които са отпуснати държавни субсидии.

Ден 6

Вражеските сили най-после са успели да намерят главния вход на БНТ и с помощта на hostage negotiator (този, дето преговаря с терористите) са успели да убедят охраната да ги пусне. Народът нехае, защото и без това гледа основно индийския сериал по битиви, “Съдби на кръстопът” и “На кафе”, където всеки ден има нова порция полезни съвети как да се предпазим от 5G и какво да кажем на норвежките джендъри като дойдат да ни взимат децата.

Ден 7

Разбрали грешката си, вражеските сили успяват да завземат битиви и Нова. Животът в страната продължава по старому, ЩБР предава с фейсбук лайвове от джипка по магистралата. Съобщават, че в страната са загинали няколко хиляди души, но нито един от тях не е умрял от вражески огън. Всички са умрели от грип. Пуска се нова държавна поръчка за внос на парацетамол и слънчеви очила. 

Ден 8

Вражеските войски са все по-объркани от случващото се в държавата. Част от населението започва да зацепва, че България е завзета, и създава специални фейсбук групи, където темата да се дискутира. Всеки един разговор дерайлите още с първите 3 до 6 реплики, летят злобни коментари, всеки блокира всеки и после го отблокира, за да му каже още веднъж колко е тъп и как нищо не разбира, “а едно време какви домати имаше, еййй!” и прочее. 

ЩБР правят брифинг, на който да съобщят, че повече няма да правят брифинги, за да не стресират населението. 

Ден 9

Отчаяни, объркани и на ръба на масова шизофрения, вражеските сили вече са осъзнали, че нито българската земя е най-плодородната, нито българката е най-красива на света, а българинът – най-умен и работлив, а това, което са чели в интернет е било долна лъжа. Преценили, че за единия процъфтяващ бизнес с наркотици цялата тая работя не си струва, те се оттеглят тихомълком и се прибират там, откъдето са дошли, барабар с танкове, гранатомети и автомати. 

Ден 10

ЩБР съобщава от телевизора, че България е във война и населението се мобилизира. 


Следва продължение (но само ако не ме домързи или не забравя или не започне трета вълна на пандемията)…


Следвайте ме за още политически анализи:

Instagram | Twitter | Facebook | Medium

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *