Чака-рака: “Сателит”

Днес в “Чака-рака” ще те върна назад във времето преди цифровата 1телевизия и HD форматите – време на истински артисти, панелен потенциал, облекла в стил “Остин Пауърс” и класическа, хардкор чалга. Представям ти парчето “Сателит” на легендарната Екстра Нина.

Още в самото начало на клипа режисьорът ни показва истински важните неща в живота: чатала на Екстра Нина и слънцето, залязващо между краката й на покрива на произволен панелен блок. С екзотични танци Екстра Нина ни въвежда в света на своите желания и копнежи – а именно, стремежът към притеванието на сателитна чиния. За чалга дивата сателитът обаче не е просто каприз, а средство, с което да се информира “кво ли става по света”; нейната търсеща душа не може да бъде затворена в границите на малката ни държава, тя има нужда да види повече, да направи повече с живота си! Както по-късно разбираме от текста на песента (и по-малко от визията, заради лошото качество на клипа), Нина иска да гледа MTV, да слуша музика, да танцува и да се весели. Певицата обаче не е просто епикурейка – тя иска да гледа и футбол, да вика за нашите, да поведе народа към обединение и свързаност, да ги въвлече в национална гордост.

На няколко места във видето виждаме ръце, борещи се за дистанционото – занимание изконно българско. Нима има семейство, което не е водило поне веднъж в живота си спор дали да пусне турския сериал, мача или ВИП Брадър? Екстра Нина е успяла изцяло да улови духа и културата на нашия малък, но интелигентен народ, и да я инкорпорира в битово-еклектичната визия на средно-статистически нашенски дом, в който истински български мачо похапва солетки и снакс пред телевизора и се наслаждава на почивката си след дълъг и продуктивен работен ден.

Има две неща, които правят клипа на песента “Сателит” изключително ценен: използваната технологична иновация “картина в картината”, нещо ново за тези времена (клипът е сниман през далечната 1996-та); и отличните възможности за продуктово позициониране: на производител на солети и/или снаксове, на Булсатком, или на телевизионен канал.

Днес класическите, огромни сателитни чинии са отживелица дори и в циганските квартали, но стремленията на българина към истинското домашно забавление, грандоманията и добрата музика остават. С един малък римейк, клипът на “Сателит” може да се превърне в истински хит.

 

За Екстра Нина

В началото на 90-те години Нина Димитрова заминава за Сърбия и Черна гора заедно със свой оркестър за работа из прословутите кафани. Сърбите са толкова възхитени от представянето, гласа и външността на българката, че започват да я наричат Екстра Нина. В течение на кариерата си звездата на поп-фолка издава последователно с “Милена рекърдс” и “Еми” — Горна Оряховица, а през 1998 г. подписва договор с “Пайнер”, където издава поердица от албуми, както и “бестовия” албум, отбелязващ десетгодишнината на кариерата й.

През 2005 г. Екстра Нина завършва “Кино и телевизионна режисура” във филиала в София на Академията за кино в Санкт Петербург.

В края на 2006 г. певицата е поканена на фестивала „Скопски филиграни“ в Македония. Там, по специалното желание на изтъкнатия композитор Кирил Икономов, фолкзвездата изпълнява песента „Сватба“, с която печели Гран При — общата награда на публиката и журито.

 

Биографични данни: Уикипедия

Биография на Екстра Нина от официалния й сайт

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *