Чака-рака: “Време за избухване”

За начало на рубриката Чака-рака избрах скорошната колаборация на Милко Калайджиев и Устата. Вярно, той все още не може да бъде класифициран като класически, но го намирам за семиотично наситен, както и за тематичен за сезона.

Ladies and gentlemen, драги ми читателю, клипът:

Още в самото начало на клипа неволно се сещам за един от бруталните нови вицове в ефира:

Попитали израелските туристи как е била почивката им в Слънчев бряг, а те отговорили: “Супер беше, избухнахме още в автобуса!”.

Заглавието на парчето – “Време за избухване” – заедно с първата фраза “Има ли туристи, луди ше ви правиме!” твърде много напомня на случилото се с туристите в Бургас – но и самото парче, и неговата видео репрезентация, предшестват инцидента с бомбата. Логично изниква въпросът дали това е случайно? Възможно ли е Милко и Устата да са съвременни Нострадамуси, или са замесени в атентата с израелските туристи? Около 15 секунди след началото на клипа в кадър виждаме два флага – на горния се виждат череп с кръстосани кости, символ на пиратството (а пиратите са известни с любовта си към насилието); вторият флаг е оранжев, с лого, наподобяващо мишена. Хм…

Веднага след това виждаме Милко. Облечен е в синьо и бяло, на фона на бяла пързалка на сини точки. Крие се зад палма. Камуфлаж?

Следват характерни за чалгата елементи – разголени момичета, скъпи мотори (това с моторите никога не съм го разбирала, но е елемент, повтарящ се в много чалга клипове на различни изпълнители – предполагам, че за таргета на тази музика притежаването на мотор е символ на социален статус).

Говорейки за статус, няма как да пропусна подгъва на ръкавчето на Милковата риза – ясно се вижда Burberry мотив, който също идва да покаже благосъстояние. Нима обаче потребителите на българската чалга са стигнали толкова напред, че разпознаят именно такъв моден бранд?! Милко е visionary.

Не след дълго се появяват момичета в кючекчийски тоалети, които хвърлят гюбеци в басейн. Контрастът с Бърбъри-то е голям, но поне се придържаме към класически елементи за чалгата. Изненадата идва малко по-късно, когато Милко влиза в кадър облечен с тениска на Unicef. Освен визионер, той ще да е и филантроп!

Не след дълго в клипа виждаме и логото на Reef – марка, която предлага аксесоари за сърфисти и в мисията си твърди, че целта й е да създава иновативни и удобни продукти чрез свободомислеща, вдъхновяваща и духовна култура. Изглежда традиционните поп-фолк тупалки вече не са достатъчно за Милко и Устата – те се стремят към една изцяло нова аудитория!

И ако дотук сме видяли Устата само за кратко в началото, то след средата на клипа той се включва отново с интересен текст:

Лятото е тука вече, Коледата е далече.
Подаръ-ци-ци има за чи-чи-читирима.

Междувременно, тази звезда на българската музика участва в рекламата на сладоледа Магнум Чи-Чи. Наскоро рекламата беше свалена от ефир, тъй като беше сметната за обидна за хората с говорни дефекти.
И отново възниква въпрос: дали от Nestlé Bulgaria са “спонсорирали” клипа, за да каже рекламното им лице отчетливо името на сладоледа? Когато проверих последно, за група от 4 лица все още се казваше “чЕтирима” – спонсорство от компанията съвсем логично обяснява Коледата и “чи-чи-чИтиримата” в една толкова лятна песен.

С това, мили читателю, ще завърша днешния анализ и ще те оставя да поразмишляваш. Ако има чалга клип, който искаш да видиш анализиран тук – остави коментар с линк към клипа или ми прати мейл!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *