Туристически гид за Амстердам II

В първата част от гида за Амстердам ти дадох леки насоки за това как да стигнеш до там и ти разказах кои са музеите, които обичам да посещавам. Сега идва ред на не-музейните места.

Улици, улици, град като град

Ето още няколко квартала и места, които си струва да видиш, докато си в Амстердам. Не че животът ще свърши, ако не ги посетиш, но ако така и така си там, възползвай се.

jordaanJordaan district – приятен, бохемски квартал. Струва си да се разгледа, най-вече заради чаровните кафенета, галерии и приятните малки магазинчета.

 
 
 
 
 
 
 

nieuwmarkt

Nieuwmarkt. Един от най-старите квартали в Амстердам, който прекрасно показва еклектиката на града. Граничи с Red Light District, и в него можеш да откриеш будистки храм, пазар за био продукти и какво ли още не, и De Waag – сграда, построена през 1488 и служила като порта в стените на града до 17-ти век (оттам нататък е била какво ли още не, а днес е дом на заведение).

 

red light districtКварталът на червените фенери. Дори и да не ти трябват професионалните услуги, предлагани там, пак би ти било интересно. Забранено е да се снима и има риск сводник да те види (в който случай вероятно ще ти грабне фотоапарата от ръцете и ще го метне в близкия канал). И докато снимането на проститутките е забранено, секс шоповете на всеки ъгъл можеш да снимаш свободно.

 
 

LeidsepleinLeidseplein & Leidsestraat – площадът и улицата с баровете, клубове и въобще места за забавления.

 
 
 
 
 
 
 
 

BloemenmarktBloemenmarkt (Цветният пазар) – мястото, където се купуват сувенири и боклуци и се гледат цветя.

 
 
 
 
 
 
 
 

De DamDe Dam е мястото, където се намира един от холандските кралски дворци, Nieuwe Kerk (Новата църква), музеят на Мадам Тюсо, и изключително разнородна и интересна тълпа.

 
 
 
 
 

BegijnhofBegijnhof е един от най-старите „вътрешни дворове“ на Амстердам, и лично според мен – разкошно място, където можеш да постоиш тихичко известно време без да си гледаш часовника.

 
 
 
 
 

KalverstraatKalverstraat е добра улица за пазаруване, освен ако нямаш торби с пари за харчене. Тогава – бегом към De Negen Straatjes.

 
 
 
 
 
 
 

Lovers Boat canal tourLovers Boat canal tour – разходката с лодка по каналите също е почти задължителна. Аз съм пробвала няколко различни компании, но тази ми хареса най-много. Day Canal Cruise е супер приятен.

 
 
 
 

Има и безплатни туристически обиколки – например тази. Не съм я пробвала, но на думи не изглежда зле.

Та така. Ей това е Амстердам както го обичам аз. Гидът е далеч от изчерпателен, но в крайна сметка този блог не е Lonely Planet, така че кажи “Благодаря” и толкова. Geniet ervan!

One thought on “Туристически гид за Амстердам II

  1. юху! прииска ми се да се върна след този обзор

    а иначе пробвах безплатния тур, прави обзор на централните части за няколко часа с история и любопитни факти. Заслужава си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *