Туристически гид за Амстердам I

В събота паля към Амстердам за няколко дни, и по този повод се сетих за нещо като гид, който съм правила за града. Засега съм го изпращала само по мейла на хора, които изрично са искали мнението ми за местата, които трябва да се видят на всяка цена, но Поли отбеляза, че такова нещо би било интересно за читателите на блога – и ето, слушам и изпълнявам. Разбивам го на две, за да не скролваш надолу години наред.

Как се стига

Макар и да съм правила експерименти с други авиокомпании, към днешна дата предпочитам да летя с България Ер. Полетът е директен, на отиване каца в Амстердам в 9 сутринта и печелиш цял ден, а цената обикновено е повече от прилична (този път платих точно 200 евро с резервация месец по-рано).

Алтернатива е полет на Wizz Air до Айндховен и оттам влак до Амстердам. Тук обаче трябва да добавиш 36 евро към цената на билета, защото толкова струва билетът за влак между Айндховен и Амстердам Сентраал в двете посоки.
Влаковете, въобще, са най-адекватният начин на придвижване в Холандия след велосипедите – те са чисти, бързи и винаги навреме. Холандските железници поддържат доста добър сайт, на който можете да проверите цените и разписанията на влаковете: www.ns.nl.

Минутка за култура: амстердамските музеи

Музеи в Амстердам – колкото искаш. Туристите често се мятат с огромен ентусиазъм в Sex Museum на Damrak, но излизат разочаровани (много повече история и по-малко секс от очакваното, сериозно). Има музей на чантите (не съм го посещавала, срам!), Ермитаж (последно съм ходила в него през 2009-та, когато имаше изложен предимно руски кралски фешън от различни епохи), и какво ли още не.

Входните такси за повечето музеи са между 10 и 17 евро, затова ако ще влизаш в 4 или повече музея, най-добре купи Museumkaart – струва EUR 54.90 и ти дава безплатен достъп до повечето музеи (инфо на английски – тук). Можеш да я купиш почти във всеки музей и е валидна една година.

Вероятно ще се опитат да ти пробутат и I amsterdam City Card – тя обаче е по-скъпа и ти дава достъп до по-малко музеи за 24, 48 или 72 часа; единственият й бонус е, че можеш да пътуваш безплатно с градски транспорт и имаш включен един безплатен canal tour.

Но да се върнем на музеите; ето някои от любимите ми места + къщата на Ане Франк за туристически разкош.

Van_Gogh_MuseumVan Gogh museum. Задължителен! Постоянната експозиция включва над 200 картини на Ван Гог, както и скици и писма на художника до брат му Тео. Самата сграда е прекрасна, а атмосферата е извън времето, или поне така усещам нещата аз.

 
 
 
 

Rijksmuseum_IAmsterdamRijksmuseum – само ако имаш време и желание да гледаш изящно изкуство от 17-18 век. След близо 10 години реновации, миналата година музеят отново отвори врати в пълния си блясък. Досега съм виждала само малката част, която беше отворена, и съдейки по нея, целият музей ще е жесток.

 
 

Madame TussaudsMadame Tussauds – интересен е, но отново ако имаш време. През пролетта и лятото опашките там са доста големи, и ако не ти е супер важно да видиш восъчна фигура на Пикасо, Лейди Ди или Роби Уилямс, можеш да си го спестиш.

 
 
 

Anne Frank HouseAnne Frank House – също огромни опашки. Лично аз нито веднъж не съм имала търпението да си изчакам реда и да вляза. Казват обаче, че е много впечатляващ (ако се интересуваш от този тип история, предполагам).

 
 
 
 

The Heineken ExperienceThe Heineken Experience – супер забавен музей. Научаваш какво ли не за бирата и Хайнекен в частност, и пиеш по време на тура.

 
 
 
 
 
 

NEMO_(Amsterdam)Nemo museum – детски музей на науката и техниката. Не се подвеждай по “детски” – наистина е направен за деца, но лично аз се забавлявам адски много там.

 
 
 
 
 
 

Толкова от първата част. За да видиш къде да убиваш време, да гледаш забележителности или да пазаруваш, виж част II.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *