Къде пазаруват пълните хора?

В предишен пост споменах, че от известно време си отглеждам едни излишни килограми. Дала съм им предизвестие да се изнасят, но още не съм там. Това всъщност е супер, защото стана ли слаба като фиданка, вече няма да ми се занимава с модните проблеми на пълните момичета, а това е тема с богат потенциал.

Сега по същество. Ако носиш размер над 42 или L(европейска номерация), вероятно имаш сериозен проблем с това да си намериш дрехи, които да не са ужасни. От една страна, като се оглеждам по улиците хич не ми изглежда да сме стройна и фина нация, от друга – предлаганото в магазините говори тъкмо за обратното.

Факт е, че голяма част от дрехите, които се предлагат у нас, пристигат по неведоми пътища от знайни и незнайни китайски провинции – и така често етикет XXL е лепнат на дреха, която в Европа минава за S. С това всички по-пълни момичета изключват около 65% от магазините в града. Но какво остава?

Вероятно има опции, за които не подозирам, но ето кои са местата, откъдето самата аз най-често пазарувам парцалки.

H&M

HM logoH&M имат специална секция за големи размери, но тя най-често е ограничена и включва най-вече скучни и грозновати дрехи. Интересното е, че и цените на дрехите за дебели са много по-високи от тези в стандартната номерация, дори когато говорим за един и същи модел. Това си е чиста проба дискриминация, но нейсе – поне се опитват да направят нещо.

Въпреки тенденцията да третират пълните си клиенти с пренебрежението на доцент към студенти, H&M си остава мястото, където пазарувам най-често, просто защото там лесно успявам да се напъхам в стандартната номерация. Това е така защото а) стандартната номерация върви от 34-ти до 46-ти размер, и б) повечето модели са леко уголемени. По-рано днес например си купих прекрасна вечерна рокля номер 44 – размер, който в повечето други магазини е мисия невъзможна за мен.

Като оставим размерите настрана, H&M ме печелят с разумна ценова политика, повече от прилични материи и дрехи, които са прости и лесно могат да се съчетават. Само със смяна на бижутата и грима един и същи тоалет се превръща от офисен в такъв за ходене на бар.

Селекцията от аксесеоари е изключително богата, но качеството на бижутата, които веригата предлага, е китайско.

LC Waikiki

LCW logoLC Waikiki е турска марка, която работи с чудесни, в повечето случаи естествени материи (освен това не са като алпийска фирма Дъглас и не ви лъжат).

За разлика от H&M големите размери тук са просто сложени при малките, без разделяне. Панталоните най-често са до 48-ми размер, блузите са от XS до 3XL. Цените им са супер ниски и правят намаления по-често, отколкото масата други магазини.

Последните ми покупки от там са жилетка в цвят горчица и маслено-зелена пола, двете заедно за под 50 лв.:

LC Waikiki finds

Доскоро в София Waikiki се подвизаваше само върху малка търговска площ в Мол Сердика, та се налагаше да ходя в Пловдивския им магазин, но днес тази неправда е поправена – за справка, The Mall.

Онлайн магазини

Джинси например си купувам от SportsDirect.com. Проблемът там е, че размерите са британски, но тази драма има лесно решение. Mark &Spencer у нас също работят с UK-ска номерация, така че трябва просто да минете оттам и да пробвате различни типове дрехи, за да намерите точния си размер.

Ако ви се поръчва от щатите пък, направете визита в Gap със същата цел (те работят в американски размери).

Случайни находки

Неотдавна в ателието на моя приятелка, дизайнер на чанти, видях две туники. Оказа се, че са на пловдивската марка Fetish, залепнаха ми и моментално ми бяха закупени и подарени от Икономова (благодаря за което). Такива находки не са редки, просто трябва много да сканирате магазините внимателно.

15 thoughts on “Къде пазаруват пълните хора?

  1. пу пу давай напред, страхотна рубрика. Сега и един Гап ми е подръка и ще го претърся днес. А за Waikiki не съм и подозирала. Мислих, че е магазин за плажно облекло?!?! мхм

  2. Не съм фенка на Gap аз – не дават value for money, но ги ползвам, за да си проверя размера в американските магазини и да пазарувам онлайн 😉 Waikiki са супер – откакто съм ги открила, съм им юбер-голям фен.

  3. За пръв път чувам, че в Waikiki има големи размери. Досега съм ги подминавала, защото дори наименованието ми напомня нещо плажно, фино и стройно (каквото аз за съжаление не съм). Пропускаш два много важни магазина обаче – това са Bianca и Ulla Popken. И в двата има дрехи с чудовищни размери, край които се чувствам направо фиданка. Голям кеф е да се напъхаш в някоя дреха, след като си пробвал безуспешно насам и натам. Освен това в Маркс и Спенсър също има доста големи дрехи, както и бельо. Досега не бях ходила в HM, виждаше ми се много парцаливо, но един път видях големите размери и доста ми харесаха

  4. В Bianca и Ulla Popken никога не съм влизала, признавам – витрините им винаги са ми изглеждали малко бабешки, а това просто не е моят стил.

    С Ulla Popken имам и друг проблем – не ми харесва идеята да пазарувам в магазин, който е ексклузивно за дебели хора. Предпочитам да виждам около себе си готини дрехи в малки размери, това ме амбицира да вляза във форма.

    Що се отнася до M&S, не одобрявам съотношението качество/ценова политика – за марка, която е по-скоро мейнстрийм в UK и въобще в Европа, етикетчетата с цените им са доста неадекватни. Факт – пазарувам и там от време на време, но не мога да се отърся от усещенето “средностатистическа английска лелка”.

  5. Специално в Bianka има доста артистични неща, както и има дрехи и в малки размери. На Ула Попкен са по-дървени нещата, но също можеш да си намериш приятни неща. Освен това в момента предлагат и една друга марка, която е с по-малки размери. Неприятното в този магазин са цените – определено са много раздути за нещастните дебелани. Иначе съм имала доста добри попадения от намаленията им. Иначе кройките им са малко като за германки – кокалести и с огромни цици. Но за големите размери най-важна е кройката – никога не съм успявала да си купя българска дреха с добра кройка и години наред, преди да открия тези магазини се обличах от втората ръка, защото там си намирах маркови дрехи с добри кройки. Така една моя позната ме светна най-напред за Бианка, а за Ула Попкен научих от радиото в колата си. Преди това ми беше писнало да влизам в магазини с малки размери и продавачките да ме гледат с презрение. Има и един друг магазин на Витошка – Марина Риналди, но мисля, че там е голяма тесла. А иначе в Бианката в Мола на Черни връх има и една марка с много артистични облекла, те са и малко по-малък размер, но цените им са космически

  6. Точно това си мислех, докато пишех предния коментар – че те всъщност може и да имат прилични неща в магазините, но на витрините винаги някакви скандално скучни неща. Ще ги чекна следващия път, когато минавам покрай магазин на някоя от двете марки.

    Що се отнася до цените – факт, наказани сме да плащаме повече за удоволствието да сме приятно закръглени. Дори и при H&M, които уж се застъпват за “истинските” жени с по-пищни форми.

  7. Мили дами, аз съм леко едра дама, със среден бюст (към голям) и ще бъда много откровена – в популярните магазини по моловете определено се сблъсквам със следното физическо усещане при меренето на дрехи – не са направени за хора с бюст и като цяло май и с торс 🙂 Аз лично се чувствам най-комфортно в турска конфекция, има 2-3 български производителя, от които пазарувам всяка година поне по веднъж основни дрехи – единият е от Русе, магазинът е на улицата с обувките в Пловдив, невзрачен е и ако не те заведат, може и да го изпуснеш. Другите са Elizabeth и не така известните Франц Мари, бургаска фирма.
    По отношение на т.н. „маркови дрехи“ – все още по-качествените такива се намират в магазините втора употреба, вкл. и като кройки. Около мен има хора, които почти професионално пазарят в тия магазини вече години наред и имат страхотни находки.

  8. Моловете са драматични, факт, но започват и там да се пооправят нещата – онзи ден забързах едни чудни джинси от Esprit, където са започнали да внасят и по-големи размери. Манго също се връща в България с колекция за жени, които си тежат на мястото, но на това ще отделя специален пост.

    За турските марки съм съгласна, Elizabeth и подобните им отбягвам, защото стилът ми е друг.

  9. Дай шанс на Елизабет – след много ровене намерих една супер универсална и комбинируема блуза (за жена с гърди), ефектът на която идваше от пенсовете, които не се забелязват – наложи се да обърна блузата наобратно, за да разбера защо стои така добре, и от хитроумното бие.

  10. Здравейте, страхотна статия, браво! Преди 7 години качих 30 кг и все още не мога да ги сваля 🙂 Направо изпитвам ужас като тръгна по магазините, защото дори да ми хареса дадена дреха – няма номер. Имам и голям бюст, та съвсем нищо не става.
    От около 5 години ходя всяка година до Турция, на екскурзия или просто “гъз път да види”.
    Там открих LCWaikiki. За пръв път от толкова време аз влезнах в някакъв МОЛ и обух панталон който ми стана 😀 уау…. много бях щастлива. От тогава пазарувам само и единствено от LCWaikiki. За другите магазини не знаех, но още тази седмица ще ги преслушам.
    Благодаря Ванина за невероятната тема! Вярвай ми, че ще е много полезна за хората, особено за младите, т.к. е факт че дрехите за пълни хора са ужасни и на едно младо момиче му е много трудно да изглежда добре в бабешката рокля.
    До скоро носех и ужасни сутиени, но bg-look.com е мястото което ми отвори вратите си за страхотно българско бельо ….Моят размер е 85F или 90F зависи, какъв има, но чашката е F, повярвайте че е ужасно търсенето на този размер, но в bg-look.com има всичко 🙂

  11. Аз благодаря за статията!
    Намерих я защото съм на сватба и се чудех къде да обикалям и да диря тоалети …. като то има само за слаби, а в Уайкики дрехите са по-скоро ежедневни, спортни и работни, но за сватба, уви няма!
    Та така търсейки от къде да си купя рокля Ви намерих и съм много доволна, защото някои магазини ще ги гледам с други очи 😉
    Лека вечер от мен!

  12. Оооо, много благодаря! Сега ще ги разгледам :* :* :* Благодаря!

  13. Микс от топ марки може да намерите и в Грамадан – http://gramadan.bg/ . Качеството е добро, цените не са най-голямата им сила, но пък на промоция съм намирал доста изгодно дънки и якета, така че ги препоръчвам.

    За последно си взех яке Бугати и все още си ми е здраво и нямам никакви проблеми с него.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *