КАЖЕТЕ НЕ НА АЛТРУИЗМА

Няма начин да не сте забелязали, че от няколко дни цял свят се залива с кофи с ледена вода и номинира куцо-кьораво-сакато да се полее и то. Целта на кампанията е да се привлече общественото внимание към болестта ALS (амиотрофична латерална склероза). Който се залее, трябва и да направи и дарение за изследвания в областта на ALS.

В България ALS няма, поне не в общественото пространство. Имаме си СПИН, хепатит и рак, това са ни общо взето популярните болести. Не събираме пари за изследвания и превенция, а за да изпратим някого в чужбина за лечение – нищо, че и болните, и здравите си плащаме осигуровките.

Това обаче не ни спира да се поливаме. Изгледах няколко нашенски клипчета и видях, че уж се прави за пострадалите от наводненията в Мизия. Дори се радвах на иронията (“В Мизия са във вода, затова и аз ще съм във вода”, един вид). После зацепих, че едва ли някой прави някому дарение, но клипчетата не спряха да се леят по стените на социалките.

Вече си мислех, че ако видя още един някой да се залива с кофа с лед, ще го заклеймя като тъпанар и си прережа вените, напреки и по диагонал – и ето, във фийда ми се появява Цветан Цветанов, люсва и той върху си кофа с ледена вода, изревава като магаре и призовава да подкрепим благотворителни инициативи за децата с алтруизъм. ДЕЦАТА. С. АЛТРУИЗЪМ. Колко свежо! Видеото е най-отдолу.

Знаете, обичам да анализирам и да разглеждам една ситуация от всичките й ъгли, затова нека видим какви са ни опциите тук. Свеждам ги най-общо казано до три:

  1. Не съм чула правилно и става дума за деца с аутизъм например (нищо, че кампанията е за ALS или за Мизия, с това информационно претоварване е лесно човек да се обърка); или
  2. Алтруизмът е тежка болест, бич на нашето време, и трябва да го преборим с благотворителност; или
  3. Децата имат нужда от подкрепяне по принцип, а най-добре е да го направим с алтруизъм – за какво са им на малките гамени адекватно здравеопазване, образование, от което не ти се реве или въобще бъдеще в държава, на която африканците не се присмиват?! Да не мислят, че алтруизмът е безплатен?!

Изберете си вариант, важното е да сме социално ангажирани.

Цветан Цветанов не е изолиран случай, той е за мен символ на българското общество с цялата му прелест и безмерна простотия. Гледам ни и се чудя как сме оцелели досега, че и продължаваме да кретаме някак, и клипчета с кофи снимаме, и благотворителност правим…

Тук вече мислите в главата ми са толкова тежки и тягостни, че ще ви ги спестя, за да ви предпазя от самоубийство (Дали пък да не поведа българите към масово такова? Няма ли да направя услуга на планетата и хомо сапиенс като биологичен вид?). На мен алтруизмът ми мина, излекувана съм и то без намесата на здравната каса. Отивам сега да си тегля един горещ душ и номинирам всеки, който мисли, че къпането е ритуал, запазен за неделя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *