Unhuman resources

Преди две седмици кандидатствах за определена позиция в определена фирма. Уточних час за среща с представител на фирмата, появих се в приличен вид и точно навреме, но представителят на фирмата не дойде. Вместо това изпрати млада дама, която не счете за нужно да се представи с друго, освен с малкото си име, и друга млада… тук няма да кажа дама, която дойде по анцуг и маратонки, за да проведе “интервю”. Момичето, което явно идваше от фитнес, ме увери, че ще свържат с мен за второ интервю.

Вместо това, близо 2 седмици по-късно получих имейл, че страшно много съм ги впечатлила, задължително ще ме имат предвид за други позиции, но тази вече са я дали на друг кандидат. На следващият ден обявата за позицията отново се появи в jobs.bg. 

 

Дотук с фактите. Сега малко възмущения. 

Няма да коментирам и начина, по който беше проведено интервюто, както и неадекватността на въпросите, които бяха обсъждани – в крайна сметка,  на фирмата може би й трябва точно такъв кадър – не знам, защото не ми позволиха да задавам въпроси. Те питаха, аз отговарях.

Не е нормално обаче да отмениш среща, след като другата страна вече е на мястото на срещата. Затова вероятно е ок да пратиш някой друг, и все пак не е лошо този някой друг да се представи подобаващо и да обясни защо не си на срещата. Елементарно възпитание и бизнес култура. 

Да интервюираш кандидат за работа, която изисква срещи с клиенти на фирмата, по анцуг и маратонки, също не е ок. С дрехите си малко или много демонстрираме отношението си към работата – настоящата ми работа не налага dress code, и въпреки това не ходя в офиса по пижама – от уважение към себе си, колегите си и компанията.  Елементарно възпитание и биз – всъщност забрави за бизнес културата, това е въпрос само на елементарно възпитание.

Да лъжеш кандидати за работа в компанията пък е още по-грозно. Ако си кандидатствал за работа при тях, вероятно е по принцип да си търсиш работа и следователно да четеш обяви за работа. Да кажеш на някого, че не го наемаш за дадена позиция, защото си намерил по-подходящ кандидат, и веднага след това да подновиш обявата за вакантната позиция в основен сайт за кариерно развитие е доста непрофесионално – или представителят на компанията, направил това, е тъп, или смята, че кандидатите са тъпи. И в двата случая професионализмът ми убягва.

 

С това ентри нямам намерение да злепоставям никого (особено хора и организации, които са толкова способни да се злепоставят сами), затова не питай коя е фирмата. Няма да кажа.

4 thoughts on “Unhuman resources

  1. ненене!! трябва да кажеш кои са. всички знаем, че Злото съществува. въпросът е Агентите Му да бъдат мачкани, бити, е*ани и унижавани. както гласи крилатата мисъл, takve p*čke treba stjerat u k*rac, preko tri p***e materine do šu*ka >>:-(

  2. А възможно ли е ти да си измисляш някои от “фактите” и просто да си се осрала?

  3. Не е възможно, просто защото не съм коментирала начина по който съм се представила на интервюто. След като не съм споменавала такива факти, няма как да си ги измислям. Не ме разбирай погрешно – аз не се чудя защо не са ме наели за съответната позиция, а защо интервюто беше проведено по този начин.

    Напълно е възможно да съм се “осрала” – аз и не твърдя, че съм се представила блестящо, или пък че задължително трябва да ме наемат. Ясно ми е, че когато един кандидат за работа не става, никак не е лесно да му кажеш, че е некадърен; затова се минава с номера “супер си, ама намерихме по-добър от теб”. От приятели и познати разбирам, че доста често се прибягва до тази тактика, но честотата в никакъв случай не я прави по-малко некоректна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *