#TheNextBigThing в социалките: платената любов

twitter-money1Преди време Ками ме попита какво ще е следващото голямо нещо в онлайн комуникациите. “Рекламодателите ще плащат, и ще плащат повече” беше първото, което ми мина през ума веднага, но реших да ги помисля нещата, да разгледам, да поанализирам малко. Отделих мааалко време на темата и стигнах до същия извод. Ще трябва да си отворим портфейлите.

Ще се плаща за комуникационни канали, които досега са били безплатни. Спонсорирани постове в Туитър, реклами в Инстаграм, новите алгоритми на Фейсбук, +Post реклами… Който комуникирал с клиентите си безплатно – комуникирал, оттук нататък обядът е платен, защото безплатните неща ще съществуват без потребителите реално да ги виждат във фийдовете си.

И тук обаче идва големият проблем на ценообразуването. Колко струва един Фейсбук лайк? Каква е стойността на промотиран туит? Самата аз не се занимавам с това професионално и нямам отговор на този въпрос, но има ли наистина някой? Едва ли. Може ли да се сложи цена на engagement-а, който създаваме (и носи ли ни въобще нещо този engagement или е поредният празен маркетингов термин)?

Ками говори за концепции, планиране и ангажираност, за смислени кампании; в това няма нищо лошо, разбира се, но колкото и качествено съдържание да се създава, то няма да стига до потребителите безплатно.

И рекламодателите вероятно ще плащат – но колко ще е рентабилно това според мен е трудно да се прогнозира. Докладите на Фейсбук и Туитър за последното тримесечие на 2013-та не са точно розови – ръстът в броя на по требителите е минимален, а цели демографски групи се изтеглят в търсене на нещо ново и вълнуващо, затова пред социалните мрежи стои задачата да намерят това ново и вълнуващо, което да предложат на потребителите.

Това е според мен следващото голямо нещо в социалките, доколкото отъждествяваме последните с “онлайн комуникациии”: да сложим етикет с цена на лайковете и фолоуърите, и да измерим как тия онлайн комуникации се трансферират в печалби и приходи и оттам нататък да вземем информирано решение дали наистина си струва да плащаме. Другото, според мен, е вятър-работа.

3 thoughts on “#TheNextBigThing в социалките: платената любов

  1. Явно не съм се изразила достатъчно ясно – не говоря за купуването на фенове, а за това, че с новите алгоритми на социалките съдържанието, публикувано от фен страници, не се показва във фийдовете на потребителите, ако не е boost-нато, т.е. безплатният обхват е намален драстично.

    Това с платените фенове иначе отшумява като че ли, такива поне са моите наблюдения – все по-малко фирми плащат за “кухи” фенове, вместо това търсят ангажираност (за която, както вече споменах, е спорно дали води до по-високи продажби).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *