Start a conversation

Както обещах в ентрито за семинара “Креативността като начин на живот”, който се проведе вчера в НБУ, споделям тук една от добрите концепции, които видях.

Автори на проекта са Мария Куманова и Яна Димитрова, студенти в модул Реклама на програмата “Визуални изкуства” на същия университет. Ето какво разказват Яна и Мария за идеята си:

Покрай нас всеки ден минават голямо количество истории. Ние решихме да потърсим онези, които си струва да се знаят. Открихме ги лесно – белязаните със звездичката на Converse. Започнахме от идеята, че потребителите на тази марка са хора, с които вероятно си струва да се запознаеш и да чуеш историите им. Целта ни беше да инициираме общуване, вдъхновено от идеологията на марка с повече от 100-годишна история. Като резултат ние лично се запознахме със случайни хора по улиците на София, подбирани само по това дали дали носят Converse. Оказа се, че сме били прави в предварителната си преценка за тях. Най-важното за нас беше, че винаги се разделяхме с усмивка. Голямото количество снимки, които направихме, бяха качени във facebook група с името “start a conversation”. Понякога се оказваше, че хората, които сме снимали по отделно, всъщност се познават.

Най-добрите от снимките станаха част от клипа към кампанията, който (ще) се разпространява на принципа на вирусния маркетинг – с препращане между приятели и познати. Избрахме интернет като основен медиен канал не само с цел оптимизация на разходите, а и защото е най-адекватния вариант за достигане на таргета ни.

За да избистрят концепцията си, момичетата разглеждат историята и ценностите на марката и идентифицират като основни послания тези за вдъхновението (и как то не е еднопосочен процес) и за връзките между хората.

Основен елемент на кампанията е ТВ спот, в който за съжаление не виждаме историите, открити от Мария и Яна. Това е сериозен пропуск, но все пак говорим за курсов проект, разработен с минимални ресурси (НБУ все още не предлага кой-знае-каква материална база за рекламна продукция на студентите си) и (допускам) – в ограничен срок. Визуалната комуникация е ясна и динамична и носи много настроение:

Комуникационният канал – интернет – е единствен, но наистина ефективно достига до целевата си аудитория; фейсбук групата е добро попадение – доказателство за това е бързото темпо, с което броят на членовете й се увеличава – но пък не са засегнати социални мрежи и платформи, които могат да се използват за по-ефективна комуникация с феновете и потребителите на марката (например създаване на собствен канал в YouTube, блог, Twitter и др.).

Като цяло идеята следва съществуващата комуникационна политика на марката и ако се пипне леко, може да се получи чудесна и вероятно много ефективна кампания.

Та така. Присъедини се сега към мен и кажи “Браво!” – добрите идеи и съвестната работа трябва да се подкрепят. Надявам се, че Мария и Яна ще намерят мястото си и ще успеят да се реализират на българския рекламен пазар, за виждаме по-малко недомислици и слоугъни като “В ЕС вече имаме права” (за ЕС и правата – някой друг път).

4 thoughts on “Start a conversation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *