SERVICE BATTLE: UBER СРЕЩУ ТАКСИТАТА

От около 3 месеца използвам активно Uber и съм натрупала вече достатъчно впечатления, които да сравня услугата с тази на лицензираните таксита и да видим кой печели мача.

Плюсове на Uber

Колите са нови, чисти и спретнати. Досега съм попадала в мърлява кола един единствен път, а и тогава беше по-скоро разхвърляна, а не мръсна. +1 т.
Плащането става с карта – не се притеснявам дали имам в себе си кеш и дали шофьорът ще има да ми върне, и лесно следя разходите си за транспорт. +1 т.
Плаща се до стотинка, без бакшиши. +1 т.
Виждаш кога ще дойде колата предварително в приложението. +1 т.
Кола (ако има свободна) идва при всички случаи – без значение колко е дълго (или кратко!) пътуването. +1 т.
Дневната и нощна тарифи са еднакви. +1 т.
Никой никога не пуши в колата. +1 т.
Шофьорите имат рейтинги, което – мисля си – ги амбицира да предоставят добра услуга. +1 т.
Общo: +8 т.

 

Минуси на Uber

Времето, за което идва колата, често е дълго – 15-20 минути. Приложението не взима предвид трафика и задръстванията – случвало ми се е да чакам за кола 40 мин., вместо обещаните 10. -1 т.
Цената на услугата за мен е по-висока от тази на традиционните таксита – маршрутът ми е къс като дистанция, но дълъг като време (цената се калкулира по следния начин: начална такса + 40 ст./км + 20 ст./мин. за цялото времетраене на пътуването). -1 т.
Крайната цена за един и същи маршрут варира доста – пътят ми до работя струва грубо между 5 и 7 лв. -1 т.
Често се случва да няма свободни коли или цената да е с коефициент 1.2 или 1.3 – най-често в понеделник сутрин, което си е куцо начало на седмицата. -1 т.
Нямам застраховка за времето на пътуването. -1 т.
Шофьорите не винаги познават града добре и ако не съм въвела крайна дестинация, постоянно се налага да казвам откъде да минем. -1 т.
Геолокацията на приложението не е много точна – вече няколко пъти ми се случва колата да ме чака на съседната улица. -1 т.
Customer support-а на Uber не струва. Няколко пъти ми се е налагало да общувам с тях и не са особено полезни. -1 т.
Всяка сутрин слизам от офиса от различна цивилна кола, с което рискувам да ме вземат за проститутка (тук не отнемам точки, но е хем смешно, хем вярно, затова го споменавам). -0 т.
Общo: -8 т.

 

Плюсове на лицензираните таксита

Цената е по-ниска от тази на Uber. +1 т.
Най-често идват по-бързо от Uber. +1 т.
Мога да хвана такси от стоянка и така да спестя таксата за повикване. +1 т.
Шофьорите познават града и не се налага да давам маршрут, по който да минем. +1 т.
Застрахована съм, докато пътувам. +1 т.
Общo: +5 т.

 

Минуси на лицензираните таксита

Не всички таксита имат приложения и в повечето случаи повикването минава през диспечер. Диспечерите по правило са нелюбезни, с изключение на тези от 91263. -1 т.
Колите често са стари и вонят на цигари. -1 т.
Шофьорите пушат в колата и като цяло се държат все едно си им влязъл в къщата – нямат никакво уважение към клиента. -1 т.
Бакшишите, бакшишите! Писнало ми е сметка от 5.01 лв. да е равна на 6 лв., такава от 6.15 ст. да е равна на 7 лв. и прочее. -1 т.
Дребните пари са задължителни – само се пробвайте да платите такси с банкнота от 50 лв. например (често дори и двадесетолевките са проблем, особено рано сутрин). -1 т.
Много често такситата отказват да те качат за кратки разстояния. -1 т.
Така наречените помпи са честа практика – случвало ми се е на бележката да пише например 11 км. за реално пропътувани 6. Същото важи и за слагането на такса повикване за такси, което съм хванала от улицата. -1 т.
Бележка получаваш само ако я изискаш изрично – нищо, че шофьорите са длъжни да издават бележка на всеки клиент. -1 т.
Нощната тарифа. Защо бе? +1 т.
Копърките. Тук няма какво да обяснявам въобще, скандално е. -1 т.
Общo: -10 т.

Крайният резултат

С +8 и -8 точки Uber финишира с незавидния резултат от нула. Класическите таксита обаче завършват “битката” с -5 точки, което прави Uber победител.

Предвид историята на марката не вярвам треските да бъдат издялани с времето, но пък има шанс такситата да започнат да предлагат адекватни услуги (еех, мечти…) – да видим.

Ако още не сте пробвали Uber, а ви се ще да тествате, можете да се регистрирате с referral линка ми – така първото ви пътуване (на стойност до 10 лв., ако не греша) ще е бонус:

БЕЗПЛАТНО ПЪТУВАНЕ С UBER

(Въпреки бонуса, ще трябва да регистрирате кредитна/дебитна карта). 

Толкова от мен. Слагайте си коланите и пътувайте безопасно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *