OБИР ПОСРЕД БЯЛ ДЕН В ПИБ

Мили мои читатели, имам едно предложение към вас: първият от вас, оставил коментар под този пост, ще получи от мен 100 лева. В замяна, печелившият читател ще трябва да изпълни едно страшно просто условие: да ми даде 110 лв.

Кой е пръв? Никой? Ама какво ви става, това е супер сделка!

Не сте съгласни, жалко. Ако 110 лева са ви много, дайте ми 60 – а от мен ще получите чисто нова, лъскава петдесетолевка. Отново никой? Ех…

Защо ви предлагам такива безумия, чудите се сигурно вие, и ще ви кажа: защото току що същото предложение беше отправено към мен от Първа Инвестиционна Банка. Не се шегувам.

Трябваха ми едри пари. Разполагах със точното количество дребни, просто трябваше да ги конвертирам от много по-дребни банкноти в няколко по-едри. За целта се обърнах към клон на ПИБ, където иначе любезна касиерка ме увери, че няма никакъв проблем – само си плащам таксата за услугата и всичко е ток и жица. Таксата пък, оказа се, е процент от уедрената или развалена сума, но не по-малко от 10 лева. ДЕСЕТ ЛЕВА. Нека ви припомня какво получавам аз: давам да речем десет банкноти по десет лева, и получавам обратно една банкнота от 100. Т.е. реално не получавам банкова услуга – или греша?

Много искам упълномощен представител на ПИБ да ми остави коментар отдолу и да ми обясни за какво точно бих платила такава такса, и какво получавам срещу нея като клиент на банката? Важно ми е да бъде обоснован тоя пладнешки обир, искам да знам защо точно да платя тази такса на ПИБ, а не на кварталния магазин например, или на случаен човек на улицата? Каква е моята полза от транзакцията и дали този вид легитимирана кражба е екстра само за лоялни, дългогодишни клиенти като мен, или за всички тъпаци, избрали да ползват именно тази банка?

Не само към ПИБ имам въпроси, обаче, мили читатели, а и към вас и мен: защо, за Бога, сме клиенти на Първа Инвестиционна, защо не се изтеглим всички до един от там и не я оставим да фалира, както заслужава? Аз си закривам сметките там, защото ми е тъпо да се отнасят с мен като с магаре. А вие? Призовавам ви да направите същото – иначе просто се съгласявате, че е ок да даваме пари за нищо на хора, които и без друго са достатъчно богати (как и защо са станали такива – дори не искам да знам). Тия пари по-добре ги дайте на Пеевски или друг любим герой на нацията – те поне не твърдят, че правят нещо за вас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *