MARKS & SPENCER: ПРИМЕР ЗА ЛОШ ИМЕЙЛ МАРКЕТИНГ

По-рано днес получих имейл от Marks & Spencer; съобщаваха ми за актуално намаление. Ето го самият имейл:

Marks&Spencer: Пример за лош имейл маркетинг | Блогът на Ванина Иванова

Две неща се набиват на очи:

  • Сивият фон и дизайнът като цяло. Стори ми се странен за моден бранд, който разполага с висококачествени снимки на продуктите си и може да използва някоя от тях за фон, но да речем, че графичният дизайнер е болен или в отпуска.
  • Текстът. 30% OFF на английски, МЕГА ДЕЙС – на български. Офертата е валидна от 28 марш и важи за цялата пружина колекция. Посрещаме пружината с британски стил и качество. Копирайтърът явно също е болен или е в отпуска заедно с графичния дизайнер и някой е пуснал английският текст през автоматична преводачка (на английски, сигурно знаете, spring значи и пружина, и пролет, a March – и марш, и март).

Неотдавна, докато пазарувах в един от магазините на марката, служител на магазина ме посъветва да използвам ваучерите си за отстъпка там, защото през май Marks & Spencer се оттеглят от българския пазар – дали пък не е това причината от този нюзлетър да лъха такава неебателност (excuse my French, но не намерих по-добра дума)? Имейлите, които съм получавала от марката преди са били винаги доста прилични – ето например един нюзлетър от миналата пролет.

Дори да е така, личното ми мнение на маркетинг специалист е, че това е грешка – или направи добър нюзлетър и се цели в това да продадеш възможно най-голяма част от инвентара си преди да се махнеш от конкретния пазар, или не прави нищо. В крайна сметка като потребител по-скоро се подразних и едва ли бих се втурнала към магазина, ако ще и да разбера каква е тази пружина колекция, сори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *