COPYWRONG: КИТАЙСКИ ЕВРОПАРЛАМЕНТ

Да работиш като копирайтър не е лесно. Трябва да си грамотен. Да си добър в слушането и разбирането. Да си убедителен. Да си добър в езика. Да си креативен. Да имаш око за малките детайли.

Най-трудното обаче е, че всеки с достъп до хартия, молив и клавиатура смята, че може да свърши работата ти, дори сигурно по-добре от теб. Пък дали текстовете, произведени от човека И-аз-го-мога-това са добри и продават – няма значение.

Понякога копито се предава и оставя шефа си да напише сам какъвто рекламен текст му харесва. Друг път копи не е е наето въобще, за да не се хвърлят пари на вятъра. В трети копито е полу-грамотно и аха-аха да си включи апарата за мислене, но го домързява. Възможно е и просто да е третокласник, който бачка след училище като копирайтър, за да изкара кинти за Xbox и покемони.

И именно в тези ситуации се ражда нещо, което не е копирайтинг. Какво точно е често остава мистерия, затова нека го наречем copywrong. Именно тази рубрика посвещавам на него.

Епа, ЕП

Първият участник идва от YouTube, където рекламите са вече задължителни в секундите преди да се покаже любимият бутон “Skip Ad”. Натискането му бързо се е превърнало в рефлекс, и все пак, понякога се отплесваш и без да искаш гледаш цяла една реклама. А какво да видиш в края на рекламата? Съобщение от Европейския ПРЛАМЕНТ; бил в YouTube, подканва да се абонираме.

Europarliament ad fail

Тоя прламент е сигурно китайски knock-off на истинския Европейски парламент, казвам си, те китайците какво ли не фалшифицират. В прламента продават ли имитации на айфони и маратонки Adibas? Сърцето ми трепва от вълнение, ще се сдобия евтинко с някоя почти маркова стока, кликвам бързо на линка и какво да видя – каналът на ЕП. Оригиналния. Копито не си прочело текста за грешки.

И те така. Copywrong.

7 thoughts on “COPYWRONG: КИТАЙСКИ ЕВРОПАРЛАМЕНТ

 1. Здравейте,

  Понякога май не е хубаво да си първи (в рубриката, имам предвид)… Какво да се прави, случват се такива грешки (не бива, знаем!). Колегите са уведомени и скоро ще го коригират. Благодарим много за уведомяването!

  За да върнем жеста, линкът към Twitter профила Ви е малко счупен, но е поправимо: http://twitter.com/https://twitter.com/inks

  А какво ви е мнението за рекламата, като цяло?

  Благодаря предварително!

  Бойко Благоев
  Информационно бюро на ЕП в София
  https://twitter.com/EP_Bulgaria

 2. Първи или не – busted 😉

  Като цяло рекламата е ок, но не знам дали е ефективна – мислена е според мен като клип, а не като реклама за YouTube (контекстът е важен!). Спотчето има 3 секунди, преди да се появи бутона Skip Ad, а в тези три секунди не успява да си продаде (и дори да предаде) посланието или да грабне вниманието с нещо хипер вълнуващо; ясно, че ЕП е далеч от вълнуващ, но нали това ви е работата – да го направите атрактивен и да привлечете повече последователи за канала в Ютюб. С две думи – който е мислил рекламата, е можел да се справи доста по-добре.

  Клипчето настрана пък, бонус точки, че реагирате хем бързо, хем адекватно.

 3. Typo-та всеки прави, но е хубаво да има някой след копирайтъра да замита (пък ако ще и той сам да е). Но няма да коментирам това, а именно делото на копирайтъра. Работих над 3 години като такава, но към края само на хартия (защото, видиш ли, копи-то май беше най-маловажната част от работата). След това се захванах с нещо по-“всеобхватно” в сферата на рекламата и маркетинга, ама маркетинга ми дойде в повече. Защото съм копирайтър. А не бях оставяна дори в това да си върша работата като хората, малко или много гореспоменатата ситуация (различни концепции с шефовете). Ок, сега съм безработна по собствено желание, щото искам да пиша и копирайтствам, ама наистина. Ама надали… Дека е копирайтът в България? Дека са хората, на които някой ще позволи да пишат с креативност зад кадър, че и пари ще им дава за това? Защото не става да си 5 неща едновременно и да пишеш сносно копи, ама пък да пишеш само копи – е, как пък да ти дават цяла заплата за това?

  Малко се отплесвам, ама наистина съм сдала вярата в намирането на работа като “истински” копирайтър тук в Пловдив. Сама съм избрала да остана тук, така че се надявам да не звучи като мрънкане 🙂 Ще оцелея, като един истински копирайтър 😉

 4. Хм… моят професионален опит като копирайтър е много различен. Факт е, че взех съзнателното кариерно решение да не работя в рекламна агенция, а in-house, което ми позволи да взимам цели заплати само за да пиша копи. После по стечение на обстоятелствата ми повериха маркетинг отдел, но пък маркетингът не ми се е опирал никога, така че не беше драма. В копирайтинга в крайна сметка има only so much to learn.

  Сега пак успявам (и ми се налага) да пиша копи, защото не мога да си намеря читав човек да го прави това – от другата страна нещата също не са никак розови.

  По отношение на грешките – според мен не би следвало някой да замита след копито. Естеството и ритъма на работа просто не предполагат към всеки копирайтър да има закачен коректор – наша отговорност е да си прегледаме текстовете по 1000 пъти и да махнем всички грешки.

  И последно: нещо ми направи впечатление в твоя частен случай: пуснах името ти през търсачката, не намерих копирайтърско портфолио. LinkedIn профилът ти също не дава никаква информация за това що за специалист си. Дали онлайн портфолио няма да улесни търсенето ти на работа? В крайна сметка пазарът е този на труда, таргет аудиторията ти са рикрутърите, а продуктът си ти. Най-логично е, чини ми се, да напишеш копи за себе си, с което да покажеш какво можеш да направиш за потенциалните си работодатели. Не ти давам акъл, просто споделям впечатление 🙂

 5. Може и да не даваш акъл, но акъл е взет 🙂 Досега може би не мислех оформено в тази насока – точно стечение на обстоятелствата, но сега нещата са на нов фронт и мисля да пробвам freelance. А за freelance трябва повече от CV и куп нерви 🙂 Така че… Започвам го това портфолио, съвсем на място ми дойде съветът – даже съм закъсняла и неумишлено съм си усложнила работата 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *