Bulgaria Web Summit 2014 на живо по минути

09:40 Пристигам в Интер Експо Център. Няма регистрация за събитието. Хората се движат като свободни електрони, кафето вече е свършило. Никой не проверява билета ми.

10:00 Слушам Виталий Фридман от Smashing Magazine. Говори за телетекст, типография и responsive design.

Подчертава мястото на съдържанието в разработването на нов сайт. Мястото му е в началото, точка. So far, so good.

Малко след това започваме да говорим за технически неща, от които не разбирам, и си отварям фейсбука.

11:30 Регистрирах се в играта на SuperHosting, за да спечеля колело. Завъртях им и колелото на късмета, но Къци Вапцаров не се появи и останах разочарована. Спечелих хостинг за колегата.

Колелото на SuperHosting
Колелото на SuperHosting

Кафе все още няма, догодина да хванат за спонсор Старбъкс или поне Нова Бразилия.

12:45 От един час ядем принцеси, спомняме си доброто старо време, когато офисът на ПартиГейминг беше в именно тая сграда, и се чудим дали има смисъл да оставаме за цялата конференция. Бих казала, че организацията е хаос, но няма да съм коректна – организация няма.

Ще дам шанс на още една лекция, и ако е толкова generic, колкото и първата, си тръгвам.

Принцесите бяха поносими, но свършиха.

14:05 Слушам двама италианци да говорят за VDT – Visual Design Thinking. Не са съвсем наясно какво искат да ни кажат, но за сметка на това английският им е чаровно лош.

В други новини от света, Туитър минавал от Helvetica на Gotham. И да, имам време за други новини от света, защото и тази лекция е пълна глупост.

15:10 В метрото съм и пътувам обратно към цивилизацията. Не виждам смисъл да си губя времето повече.

Програми за участниците нямаше, но бяха залепени в тоалетните
Програми за участниците нямаше, но бяха залепени в тоалетните

Нека да резюмирам основните неща, които ми направиха впечатление: 

 • Никой никъде не проверяваше билети и не регистрираше участниците, т.е. всеки можеше свободно да участва, със или без билет.
 • Нямаше баджове за участниците. Няколко момчета с тениски “crew” обикаляха и раздаваха на хората грозновати стикери, които играеха легитимация в конференцията.
 • Кафе и вода също нямаше. Това може и да е било ок за хората без билети, но тия, дето са платили по 75 кинта (или някоя от другите рандъм цени на билетите) могат да се чувстват прецакани и дехидратирани. Не е яко.
 • Между лекциите имаше огромни дупки, в които нямаше какво да се прави, а двете ресторантчета на Интер Експо Център не стигнаха за всички, които имаха нужда от храна и вода. В самата сграда също нямаше достатъчно място.
 • Лекциите бяха организирани в 4 зали така, че за някои нямаше места, а за други – публика; направи ми впечатление, че всички не-технически лекции (маркетинг, дизайн и т.н.) съвпадаха – т.е. за хората, които не се занимават с код, присъствието беше в най-добрия случай 25% смислено.

С няколко думи: много недомислена организация. Планирахме да спонсорираме конференцията, но това ни намерение пропадна заради неадекватната реакция на организатора и май е по-добре, че стана така; щяхме да сме хвърлили едни пари на вятъра. Не се радвам, че си изгубих почти целия ден, но хайде – халал да е. Догодина – не.

11 thoughts on “Bulgaria Web Summit 2014 на живо по минути

 1. На тези нашичките – не знам, другите технически лица, с които си говорих, и те на моето мнение.

 2. Миналогодишният Уебит бе едно ужасно подобно събитие. Там и храна нямаше, а парите са адски много

  Само, че другия път като пишете материал е добре да не излъчва толкова злоба. Последният абзац е ненужен, оставете читателя сам да прецени.

  Хубаво е да се научите да пишете както трябва.

  И за да съм в тон с “материала”. Това е най-лошият и изпълнен с злост и неудовлетвореност материал.

 3. С всичко съм съгласна, но… За съжаление си пропуснала невероятната презентация на Dave Hogue от Google за психологията в потребителското преживяване. Беше всичко, което лекцията на италианците не беше и осмисли ходенето на събитието, наистина много вдъхновяващо и полезно не само за дизайнери, но за всички в уеб индустрията:)!

 4. @Stella: Жалко наистина, лекцията на италианците почти ме отказа от живота и си тръгнах веднага след нея.

  @Тео: Злост чак не виждам в текста си, няма срещу какво да злобея в случая – просто отбелязах липсата на каквато и да е организация.

  Дори да личи по-силна оценка от моя страна, за щастие не съм независима медия и мога да си позволя отенъци.

  Също, правописът и пунктуацията в българския език не са по желание. Трудно се приема критика за стил от човек, който не работи със запетаи (дано не ме обвините отново в злоба, просто констатирам).

 5. Начи много мразя всички професори по Българска филология…
  Човек като напише нещо критично… и веднага изкача някой професор и те обявява за неграмотен … Това е злоба, а не критиката.

 6. Това дори не разбирам към кого е насочено, ужас – но от друга страна се радвам, че коментирате, окуражавам!

 7. Мда. Едно от по-лошо организираните събития, на които съм бил. И все пак:

  1. Кафе имаше. Недостатъчно, но имаше. Двайсетина термоса, рано сутринта, преди първата лекция, на масата в дъното.

  2. Лекторът от Смашинг магазин даде добри insights, макар и общи – за зареждане и оптимизиране на сайтове. въпреки, че за мен като дизайнер не е чак толкова важно, колегите ми разработчици си извадиха някой друг извод как да променят начина си на работа.

  3. Италианците бяха.. мили.. но и не-ок за слушане. Честно казано излязох си, за да отида на..

  4. пича от Гугъл – който изнесе добра лекция, с хубави примери за какво очакват хората от UX-а на сайтовете, грешки на Apple, Blackberry, Google, т.н. Имаше малко психология, малко дизайн.

  5. един чех(мисля) се опита да ни убеди, че трябва да сме project owners. Мен не успя да ме убеди, но нищо.

  6. един холандец даде чудни примери за това какво е правил за KLM като маркетинг. Не е най-великата лекция като изводи, но беше ок начин да прекараш час от живота си.

  – хостинг и аз взех. не е лошо като ти дадат хубав хостинг за без пари

  не, нямам нищо общо с нито един от организаторите на събитието, и не, не мога да кажа, че нямам търпение да дойде следващото събитие. Но със сигурност не е било описаното фиаско.

  а ти какво очакваше да видиш и чуеш? нали имаше програма?

 8. Тъй. Вкарах малко редакции в текста, явно звучи по-остро, отколкото съм го мислила.

  По отношение на съдържанието очаквах една идея по-сериозно отношение (тук визирам италианците най-вече) – остана ми чувството, че са дошли да говорят ей така, защото са ги поканили, а не защото имат какво да кажат.

  Иначе мрънкам предимно за организацията – ясно, че такива големи събития не се организират лесно, но не е невъзможно да се помисли предварително за разпределение по зали, вода за участниците и прочее детайли, които в крайна сметка допринасят (или отнемат) от цялостното впечатление.

 9. Хаотични панели. Ако идеш на една лекция, изпускаш следващата от друга зала, защото е започнала 15 мин. преди края на първата. Така или имаш огромни дупки между лекциите, или прескачаш като пчеличка от зала в зала и губиш половината смисъл.. демек отбираш оттук оттам за какво говорят.

  Това, че нямаше кафе беше адски, ама адски тъпо. Не може да си платил 70+ лв. а да няма кафе, wtf???

  Лекцията за психология на UX беше ключа на съмит. Мега добра. Тази за MEAN също беше чудесна. Неприятно беше, че докато в по-малките зали нямаше места и не пускаха хора, в голямата имаше момент, в който спонсорите рекламираха разни продукти пред празна зала.

  Малко повече организация да се вкара следващия път, да не се припокриват лекциите, и поне ако са от 1 област да са направени в различни часове и зали. И КАФЕ забога!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *