Baby shower

Преди няколко седмици Деси, с която не се бяхме виждали много отдавна, ми писа написа в скайп: “shte stavash lelia”. Първото, което ми мина през ума, беше “Сестра ми е бременна?”, но после осъзнах, че ако това е така, първо вече щях да знам, и второ Деси нямаше как да знае. Оказа се, че самата Десислава ще става майка, а аз – леля, но не по роднинска линия.

Следващото, което си помислих, беше “Baby shower!!!”. Споделих идеята с бъдещата майка, а тя се съгласи без да я убеждавам много. Така започна планирането.

Избрахме дата за партито и направихме списък на гостите. Искаше ми се събитието хем да е low-cost, хем да е с high value и да се получи добре. Крайният резултат беше повече от добър, и понеже у нас (все още) няма традиции да се правят такива партита, споделям с вас нещо като наръчник за организирането на baby shower, или бебешко парти.

Гостите
Добре е да се свържете с тях предварително и да ги помолите да потвърдят присъствието си, за да знаете за колко души е мероприятието. Ако не го направят, тормозете ги! По-добре да изгубите малко време в писане на напомнящи имейли или обаждане по телефона, отколкото да планирате на сляпо.

Подаръците за майката
Обсъдете с бъдещата майка какво вече има и какво още й трябва. После споделете информацията с гостите, за да не се сдобие майката с 4 детски термометъра, 3 бебефона, 12 бебешки албума и прочее.

Подаръците за гостите
За всеки гост бяхме подготвили по един малък подарък, с който да благодарим за вниманието. В случая се спрях на не много скъп вариант, който да остане за спомен от събитието. В Jumbo се продават достатъчно джвъчки, които са на разумна цена и са подходящи за “асемблирането” на такъв тип подаръчета. Розовите тюлчета и панделките купих пак от там.

Декорацията
В търсене на декорация по магазините установих, че такава има много. Гирлянди, флагчета, балони… във всички цветове на дъгата. Това би било чудесно, ако организирах рожден ден на някой от клоуните в цирка, но за бебешко парти в жълто и розово това, което се предлага, просто нямаше да ми свърши работа. Затова купих розова и жълта хартия (креп хартия от Jumbo и тишу хартия и картони от Слънчоглед), запасих се с търпение и хванах ножицата. Наблехнах на хартиените помпони на Марта Стюарт (вижте как се правят тук), след това ги нанизах на гирлянди и ги окачих. Пак от Jumbo купих пластмасови биберони, пълни с бонбони, и розови балони с надпис “It’s a girl” (има ги и във вариант за момче).

Розови пластмасови чаши, чинии и лъжички намерих в Jumbo, но съм убедена, че ги има и по магазините за китайски боклуци или за домашни потреби.

Украсата за мъфините също направих сама – изпринтирах картинките на жълта и розова хартия, изрязах ги и ги залепих за клечки за зъби. Останаха ми време и желание да залепя и панделки.

Храната и напитките
Тъй като партито беше следобедно, реших да не се изхвърлям много с храната. Направих мъфини с банани и шоколадова глазура, солени мъфини от бутер тесто и маслени бисквити във формата на малки крачета (формички се продават в немския магазин на ъгъла на Гурко и Шишман). Тъй като не намерих розова глазура, използвах лимонената такава на Доктор Йоткер и й добавих розова боя за сладкиши.

Тортата беше шоколадова с вишни, по рецепта на майка ми. Направих я с готови блатове, което ми спести доста време и нерви.

От Metro купих желирани бонбони във формата на биберони и с това приключих темата за храната.

За пиене предложих кафе, чай и безалкохолни – все пак майката не може да пие алкохол и би било тъпо да я дразним.

Заниманията
На бебешко парти по традиция се играят игри. Ние предлагахме име за бебето, познавахме колко сантиметра е корема на бъдещата майка и решавахме кръстословици с бебешки думи.

Крайният резултат
… беше чудесен. Гостите се забавляваха, майката се радва на вниманието, а на мен ми остана прекрасното чувство на удовлетвореност и щастие.

Ето и няколко снимки от събитието (клик на снимката за по-голям размер):

2 thoughts on “Baby shower

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *