За духовните учители и авторството по блоговете.

Прочетох днес едно ентри в един блог и малко ме напуши на смях, но се и позамислих. Та в това ентри авторката* му споделя нуждата си от “Учител, който да бъде до теб и да те води, да ти казва, че всичко ще премине, че това, което виждаш, е истина.”.

И си помислих – да ти казва, че всичко ще е наред и че каквото виждаш е истина, и да ти бърше сълзите може и майка ти (и майките в повечето случаи го правят наистина – слагат си загрижените физиономии и най-безобразно ни лъжат, че всичко щяло да мине; с добро го правят, милите).

Добрият учител от друга страна, особено духовният такъв, не бива да ти казва, че всичко ще мине, или че всичко е истина, а напротив – трябва да те оставя да си минаваш през препятствията, да си получаваш синините и охлузванията и да ти подава ръка, за да станеш накрая, след като си една идея по-пригоден към живота.

Добрият духовен учител е и много деликатен; дава ти различните гледни точки, така че сам да решиш коя посока да хванеш; и тогава хем си получил мъничко помощ, хем си се справил сам.

“Добрият духовен учител” всъщност е абстрактно понятие, защото никога не е един човек; по-скоро всички около теб – всеки в различен момент може да ти е гуру. В тази връзка сърдечно ти благодаря, защото съм сигурна, че поне веднъж си казал/направил нещо, с коетто да си ми бил Учител.

Това мисля аз по въпроса.

*”Автор” е условно понятие, когато се говори за драскане по блогове – затова и използвам “ентри” вместно “текст”; още не мога обаче да намеря подходяща алтернатива, ако някой има предложение, е добре дошъл да сподели.

6 thoughts on “За духовните учители и авторството по блоговете.

  1. Аз мисля, че ако всеки изпълнява ролята на твой учител, в колкото и отвян и непряк смисъл да го казваш то се оказва, че това не е никой. То е все едно да кажеш, че всички жени са красиви – че то ако нямаше грозни как щяхме да знаем кои са красивите? За по-удобно можеш да кажеш, че живота е учител – ама кой е тоя живота? На кой адрес живее? Нищо толкова клиширано не може да бъде вярно. Е, поне не напълно. Но има хора, които съзнателно или не са ми повлияли много силно или са провокирали важна промяна в мен; да не кажа, че са предопределили бъдещето ми. И ако условно си ги набедя за учители, то тогава не бих си изкривил душата да нарека учител инкасаторката за водата, която ме събуди сутринта в събота (въпреки, че благодарение на нея осъзнах, че никой важен за мен човек няма да ми звъни на вратата в събота сутрин).

  2. Точно това имам предвид – в определен момент от Голямото Вселенско Време инкасаторката ти е била учител. Което не значи, че винаги е учител, или че всеки е учител, винаги.

    За да го кажа по-просто, Учителят има за мен събирателен смисъл. Т.е. различни хора в различни моменти ме учат/ са ме учили, но няма някой, който постоянно и винаги да ми е гуру.

  3. Аз харесвам мнението на Олег Чорни – учител за него е този който те учи да се учиш

  4. Entry освен въведение означава и “an item inserted in a written record”, по-скоро в този смисъл го използвам. В конретния случай май търся синоним на “текст със съмнително качество”… което пак си е текст… абе ужас, нещо задълбах в лингвистиката.

  5. учителят е именно този, който те учи, а наистина това са хората около нас. гуруто те учи на едно нещо, а не на начин на живот, защото твоят живот си е твой, нали? останалото са глупости според мен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *