Чака-рака: “Pare, pare”

След повече от година мълчание в ефира, “Чака-рака” се завръща с едно международно парче на знойната поп-фолк звезда Пепа Петрова, известна (ако съм разбрала правилно) още като Пепа Секса.

Казах, че парчето е международно, защото е на сръбски – най-вероятно направено, за да завладее музикалния пазар на тая любима наша съседка. Текстът не е нищо особено – както заглавието загатва, говори се за пари и благосъстояние. Това, което вълнува нас, разбира се, е клипът и неговата стилистика – затова нека пристъпим към анализа му.

Видеото започва с кадри на дъска за шах, по-скоро луксозна, и ретро автомобил. За секунда се показва и Пепа като една femme fatale от 40-те в дългата си червена рокля. Изборът на цвят едва ли е случаен – червеното символизира съблазън, изкушение и власт – мотив, който се повтаря в продължение на целия клип, във всички превъплъщения на певицата.

Появява се и главният герой в клипа – мъж на средна възраст, който поразително прилича на Марлон Брандо в “Кръстникът”. Дали заради чара си, или заради очевидното си благосъстояние, героят е магнит за млади и красиви жени, които виждаме около него и в колата, и в дома му, облечени и по дантелено бельо – т.е. те явно го следват навсякъде, за да задоволят всяко негово желание.

Към края на първата минута виждаме героя седнал пред маса, покрита с пари. Момичетата са вече почти голи и танцуват около него, а той размахва пистолет – тук разбираме, че той е лошо момче, и че парите не са изкарани с пот на челото от работа в кол център.

judy-50-summerstock-gethappy-2Тук в кадър отново се появява Пепа на фона на златиста драперия. Тук тя като че ли е скочила десет години напред във времето – облечена е по начин, който силно напомня Джуди Гарланд и парчето й Get Happy от 1950 г. На пръв поглед препратката цели да покаже, че именно имането на пари ни води към ултимативната цел на човека: щастието. Само секунди след това обаче виждаме главният герой да хвърля парите във въздуха, като че се отказва към тях; духа и горящата до него свещ – символ на някакъв край? После се качва на масата и запълзява към нещо – може би някакво по-светло и щастливо бъдеще? Младите “дами”, все още по бельо, успяват обаче да го издърпат обратно.

Пепа вече е в тясна сребърна рокля на червен фон, отново изкусителна, но по един по-евтин начин, сякаш казва, че щастие има и без (или с по-малко) пари.

Към края на клипа героят отново седи на масата, но банкнотите по нея ги няма, а вместо това се е появила дъската за шах. Героят се подготвя за играта, срещу него сяда Пепа в Гарланд-превъплъщението си, и бързо печели партията. Дали не е това метафорична победа на щастието над парите, или е символ на това, че главният герой е загубил правото си на щастие? И двата отговора са вероятни, а зрителят е оставен с чувството за леко съчувствие към героя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *