Социална безотговорност

Facebook divorceПромените във Фейсбук ме дразнят отдавна – а смея да се смятам за early adopter и никога досега не съм възроптавала срещу нов дизайн или функционалност преди да им дам шанс, да (се опитам да) ги разбера в детайли и да преценя дали все пак не са добри.

Ето например последния редизайн: ако има нещо, което искрено ме изважда извън равновесие, това е безпардонното смесване на шрифтове. Фейсбук реши да ме залее с неудачен микс от Helvetica & Times New Roman, при това в несъответсващи размери. Изръмжах срещу монитора, но после си дадох сметка, че вероятно търсят когнитивен дисонанс, нещо, което да ни подразни и да привлече вниманието ни към линковете в Times New Roman. Изгледът на социалката не беше променян от доста време, потребителите вероятно бяха изградили вече филтри. Fair enough, казах си, и си обещах да дам шанс на новия “дизайн”, с всичките му неоразмерени снимки и безобразия.

Междувременно обсъдих с една от акаунт мениджърките в офиса новите алгоритми – тя ме попита какви са точно, аз й обясних, че наистина не знам, но нещата се свеждат до това да плащаме до припадък, за да се показва съдържанието ни.

На фирмено ниво това няма значение, защото повечето от клиентите и конкурентите ни така или иначе не са във фейсбук; като краен потребител обаче не мога да не се възмутя. Положила съм доста усилия на това да намеря страници, които публикуват съдържание, интересно за мен. Подредила съм си ги по списъци, задала съм настройки кое къде да се показва, и доста дълго бях наистина доволна от това, което се показваше във фийда ми.

Към днешна дата съдържание от страници почти не виждам (не плащат явно за реклама), но за сметка на това нон-стоп ми се показват спонсорирани постове, suggested posts, които са напълно ирелевантни към интересите ми (как, по дяволите, таргетират?!). От близо 600-те си приятели също виждам само няколко, вероятно не повече от 20, които са най-активни и публикуват най-често (останалите пускат от време на време статуси и снимки, но голяма част от тях не ми се показват въобше). Същото наблюдение направи и моя позната:

daya comment

В главата ми се прокрадва съмнението, че Фейсбук награждава “спамъри” като мен, които публикуват 3+ пъти на ден, а останалите са в девета глуха, което не е готино. В момента, в който повече хора си дадат сметка за това, най-вероятно всички ще започнем да спамим умишлено, за да дадем шанс на качествените неща, които споделяме, да достигат до приятелите ни. Или поне за кратко, докато не започнат да ни филтрират изцяло.

Същото явно се случва и с фирмени страници, и това кара някои фирми като американската Eat24 напълно да се махнат от Фейсбук. Какво може да стане след това? Ето как виждам нещата: а/ Пренебрежимо малко компании се махат от Фейсбук, приходите от реклама не намаляват и нещата продължават по старому; и б/ Голям брой фирми следват този пример, от Фейсбук забелязват, че взимат все по-малко пари за реклама и променят алгоритмите (как, обаче, дори не смея да прогнозирам).

Като тегля чертата, откривам за себе си, че прекарвам във Фейсбук все по-малко и по-малко време, което не е нещо лошо – особено сега, когато идва лято, и ще е яко да прекарваме време с приятели навън, а не четейки се в някаква все по-глупава социалка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *