София без трамваи

IMG_0429

 

“Булевард “Мария Луиза” в участъка от Централните хали до ул. “Козлодуй” да стане пешеходна зона, а трамвайното трасе да бъде премахнато, предложи днес на пресконференция в БТА арх. Димитър Димитров от инициативата “Граждани за София”. Според организацията трамвайният транспорт е несъвместим с центъра на града“.

Ей такива неща ми минават днес пред очите и си мисля: в центъра на Амстердам не са проблемни трамваите; в центъра на Берлин или Виена също може да има трамваи; в центъра на София обаче – йок, щото нали, пречи ни на лайфстайла.

Ало, Димитров, велоалеи в центъра нещо, а? Ох, извинявам се – то има. Такива, дето почват никъде и свършват никъде. И метро има – какво като е крайно нефункционално и за някои маршрути отнема повече време, отколкото да стигнеш пеш!

Докато обсъждахме темата с Яна, допуснах, че разговорът между г-н Димитров и представител на общината, примерно, е протекъл горе-долу така:

– Кво да направим тая седмица бе, скоро не сме измисляли никакви простотии?
– Ми аре да блокираме придвижването в центъра и да видим кво ше стане.
– Аре.

Обаче това е в някоя паралелна вселена. Тука най-вероятно е ставало дума за пари или по-точно как някакви големи пари да влязат в нечий джоб.

Това настрана, с придвижването в София има проблем, твърдя го от опит. Стигането от точка А до точка Б понякога е въпрос на оцеляване и часове загубени в път; имам например колеги, които всеки ден пътуват повече от час за работа. Час. В София, не в Париж или Истанбул. Това не е нормално.

Димитров от „Граждани за София“ явно и той смята, че има проблем (или просто живее някъде до трамвайните линии и не го кефи да му дрънчи), обаче сериозно ли мисли, че спирането на трамваите между центъра и гарата ще реши проблема?! Имбецил.

2 thoughts on “София без трамваи

  1. Много десетилетия се чудя в София хора ли живеят или чинчили. Защото ако са хора би трябвало някъде да е отбелязано в историята като Великото българско преселение. Все пак преди малко повече от 100 години София е наброявала заедно с консулите 12 000. Другият вариант за мене бяха чинчилите- само те могат да постигнат такъв ръст за такова време. Но явно имало и трети вариант: ГРАЖДАНИ ЗА СОФИЯ! Селяндурите (да не се бъркат с хората от село!) влизат в това сдружение, стават СОФИЯНЦИ и могат да си повдигат простотиите!И като увеличат пешеходната зона до Надежда, откъде ще вземат толкова пешеходци да я напълнят?

  2. Ох, и на мен ми идеше да ги нарека селяндури тия “граждани”, ама така е като сме чинчили. Чакам сега да спрат всичкия градски транспорт в София и да решат наведнъж всички проблеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *