Сламена къща

От известно време родителите ми обмислят варианта да си купят или построят нова къща. Докато са проучвали пазара на недвижимо имущество у нас, са попаднали на информация за интересен тип еко-строителство – къщи от слама.

Преди да си помислиш за най-глупавото от трите прасенца, нека ти кажа, че такова строителство съществува доста отдавна, макар да е почти непознато у нас. На първо четене звучи налудничаво, но на практика може да се окаже супер – най-малкото защото не е скъпо колкото традиционното строителство, а се случва далеч по-бързо.

Засега хващам само основната идея, но тези дни ще почета повечко по темата и ще ти разкажа, ако попадна на нещо особено интересно.

13 thoughts on “Сламена къща

 1. Да, то е един от видовете леко строителство. Не е съвсем непознато у нас, аз поне съм чувал преди поне година и половина – две. Има и фирми дори май, които го правят. Естествено, с разлика в сроковете — вместо за седмица, както е в други страни, тук ще ти вдигнат така къщата за месец.

  Лошият момент е, че май банките не са склонни да дават заеми за такова строителство и доколкото зная (поне по инфо отпреди година някъде) много по-сигурното за кредити е масивното строителство, това с тухли и бетонни плочи. Възможно е банките вече да са “влезли в час”, особено ако доста хора са се поинтересували вече.

  Аз лично бих живял в такава къща. Вариантите са много, освен строителство “на чисто”, моеж и да е реновиране на стара селска къща, при което горният етаж и гредоредът се махат, долу стените се изолират с такива сламени (и др. под.) панели и нагоре се достроява с леко строителство в същия местен архитектурен стил 😉

  Имаше даже фен-сайт български по темата, ама нещо не мога да открия… Идеята е страхотна — изолация, не ти падат бетонни плочи на главата при бедствие, а и сламата се обработва химически така, че да е негорима и непромокаема. Яко е 😉

 2. Мдам, и аз чета тук и се зарибявам – изглежда супер като вариант за нова къща.

  Това с банките се решава по много прост начин – с потребителски кредит. Като се има предвид, че една такава къща струва значително по-малко от нормалните тухлени, едва ли ще е проблем.

  Ако имаш информация за фирми, които се занимават с такова строителство тук – сподели; ще ти бъда много благодарна. Ако се сетиш за фен-сайта пък, цена няма да имаш 🙂

 3. Ей, фантастични са!!! Искам ги всичките!!!! Жалко, че иде реч за къщата на нашите, а не за моята… 🙁 Но може и на тях да им хареса.

  Особено много обожавам ей този параван.

  Katz, благодаря ти много, че ми ги намери тези – екзалтирах се направо!!! (Личи по удивителните!)

 4. Хей, страхотно 🙂
  Само да предупредя, че българското законодателство такъв тио постройки не познава (и съответно не признава).
  Интересувам се от алтернативно строителство и съм се насочила към т.нар. earthbag сгради. И ще си имам къщичка ето тук:
  http://i269.photobucket.com/albums/jj67/2ndlifesyndrome/i_oshte.jpg

  Хубави дни ти желая 🙂

 5. I az mnogo se interesuvam za podobna kushta, no ne namiram firmi v Bg koito praviat podobno neshto :(((. Ima koito predlagat zglobiaemi durveni kushti, no spored men ima variant da se govori s arhitekta i da mu kajesh da slagat slama s durvena armatura otkolkoto niakukuv gipso-karton s mineralna vata.
  Ako niakoi poznava arhitekti, davaite 🙂

 6. @Валя: не сме проверили още законодателството и не знам как стоят нещата, но не може да няма вратички. Има цели еко селища у нас, построени по тази технология, така че вероятно е възможно да се узаконят такива къщи.

  @Алберт: моите родители се срещнаха с архитект от Швейцария, който е експерт в това строителство. Ако искаш, прати ми мейл с подробности какво точно те интересува и ако има допирни точки, ще ви свържа за обмен на информация.
  Отделно от това познавам изключително добър архитект, който може и да прояви интерес към такъв проект – ще го попитам и ще го помоля да остави коментар тук. Принципно е лесно да кажеш “Сложи ми слама вместо гипсокартон”, но не забравяй, че сламата трябва да се обработи предварително, за да е негорима и да не привлича гризачи – трябват си пинизи и експретно мнение.

 7. здравейте,

  ние (нашето семейство) сме решили да си строим подобна къща. вече купихме парцел до софия, в момента го вкарваме в регулация, след това проектиране и строеж. българското законодателство не разрешава самоносещи конструкции от слама, поне засега. на нас такава не ни и трябва. БГ законодателството разрешва конструкции с дървено скеле, където сламата е само “пълнител”. бяхме на в родопите и в търновско, където англичани са си построили вече подобни къщи. свържете се с мен, ако искате повече инфо, а и да обменим идеи може би.

 8. здравейте!чета и не вярвам на очите си!драго ми е,че и у нас има инако мислещи хора!моля ви ,изпратете ми всякаква информация за сламените къщи!

 9. Моля, ако някой се сдобие с повече информация да сподели и с мен. В момента и на нас ни предстои строеж на нова къща и щиво се интересувам carmacoma@abv.bg

 10. Здравейте,
  Архитект съм и се занимавам със алтернативно строителтво ( слама, каргоконтейнери, рециклирани материали) .Открийте профила ми в Фейсбук за да видите накои от проектите.

 11. Здравейте, предстои ми проектиране на къща, търся повече информация и хора с опит при проектиране на къща от естествени материали като слама, дърво, камък и глина. ginaweberfg@yahoo.fr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *