Работа насам, работа натам

jobs

В българския пазар на труда има нещо много сбъркано. Безработни у нас – бол, но и обявите за работа са хиляди. Всеки с малко здрав разум би следвало да се запита къде нещата се объркват, нали?

Обичам да чета jobs.bg. Правя го за забавление – някои от обявите са просто трогателни в неадекватността си. Преди няколко години прекарах доста време в търсене на точната работа, пусках автобиографии на много места, получавах безумни покани за интервюта и предложения за работа. Признавам, че тогава търсех вината в работодателите – лоши обяви, странни интервюта, процеси на подбор, които ми изглеждаха неправилни, кофти условия на труд, ниски заплати и прочее.

Докато не застанах от другата страна.

През последните три месеца за втори път пускам обява за работа. Търсим човек за позиция, която е микс от блогване, журналистика и копирайтинг. Искаме зверски добър английски, ентусиазъм и умения за писане и анализ, а предишен професионален опит не искаме (естествено, плюс е, ако го има).

Предлагаме доста добри условия на труд и много прилична заплата, затова кандидатури идват много. И тук нещата се объркват. Кандидати с магистърски степени пращат абсолютно неграмотни и недомислени автобиографии и мотивационни писма. На обява, която изисква fluent английски (списваме сайт на английски, все пак), идват CV-та на хора, които говорят английски “добре” – а на нас това не ни върши работа. По-голямата част от кандидатите не се съобразяват с единственото простичко изискване, което имаме: да ни изпратят примерни текстове (отново както с опита, в обявата сме посочили, че не е нужно това да са публикувани неща – искаме само да видим стила на кандидатите) – и може би тук проблемът е в мен, но аз чета това като арогантност и незачитане на времето ни (не виждаме смисъл да губим време за интервюта с кандидати, които може да стават, а може и да не умеят да пишат).

Колкото повече премислям ситуацията, толкова повече се затвърждават подозренията ми, че кандидатите за работа са или функционално неграмотни и прочитат обявата ни, но не могат да разберат какво точно търсим, или приемат посочените изисквания само като пожелателни.

Както казах, в пазара на труда и нас има нещо много сбъркано – и мога само да идентифицирам проблема без да посоча решение, а това ме побърква. Ако ти имаш идея как да се реши тази драма – остави коментар отдолу. Ако пък познаваш някой, който е грамотен, пише добре и говори супер добър английски (и би работил като журналист), препрати му линка към обявата: Търсим журналист. Предварително благодаря.

2 thoughts on “Работа насам, работа натам

  1. Привет, 🙂

    Дилемата ти има по-друга оптика, спрямо предложения поглед на пазара на труда (в България, пък и у нас). Дано не го приемеш като заяждане, идейната цел е коментарът да има успокоителен характер, запазващ нравствено-ценностната система на любимия ми (за момента) блогър.

    По същество, “журналист” е отделна, извънземна, но за сметка на това неописуема квази-категория хора, основно изискване за които е да не знаят (подчертано) какво пишат. Ако знаят, просто не биха били журналисти. Това стеснява избора на кандидатурите до икономисти, които поне могат да осъзнаят, че форекса е нещо, от което не може да се печели, но имат дарба да пре-експонират факти, превръщайки ги в чиста манипулация и дарба да ги сервират в захаросана терминологична опаковка на наивните (инвестори да ги наречем).

    Съвет 1: Недейте да взимате човек, който не може да обясни какво е RoRo market и/или Momo crowd – ще си изгубите времето.

    Съвет 2: Попитайте кандидатурите какво е “hard currency” и издайте бест-селър с отговорите (сигурен път към богатсво).

    Та стигнахме до стеснен кръг добре подплатени икономисти с манипулативни характеристики. Всъщност, на последните им е ясно, че от форекс не може да се печели. По никакъв устойчив начин. Всички валути се обезценяват здраво спрямо монетарните реални активи (разбирай злато, сребро, платина). За това и отдавна не са хард валути…

    Все пак форекс не се учи по университетите. Това си е голям проблем! Журналистите пък учат само, че вметнат ли думата “спекулант” около 2,5 млн. песнионери вече ще ги четат и ще поглаждат червеното знаме под дюшека, чакайки в транс нов 9-ти.

    След всичкия този анализ, идеалната кандидатура ви е следната:

    1. Икономист с English proper (на обратно има май-май по-голяма тежест);
    2. Лично препатил от форекс, като последния път си е ипотекирал дома и семейството му го плаши с линч;
    3. Готов на всичко да представи личния си опит като мега успех, умело и тихичко прикривайки края на историята.

    С две думи – пусни обявата във форума на инвестор.бг – ако има шанс, да се намери нещо, може би е там.

    Поздрав най-сърдечен,

  2. Ние търсим не финансист, а някой, който ще може да пише за форекс на достъпен език – т.е. трябва ни наистина човек с много силен език по принцип, и много силен английски в частност. На всичко останало ще го научим.

    Лошото е, че някакви натруфени автобиографии пристигат, усеща се едно такова много арогантно отношение, а на нас не ни се работи с такъв човек – в крайна сметка не ни е работа да му даваме първите седем години или да го учим как трябва да се държи на работа.

    Пфф. Ще видим какво сабя ще покаже.

    Иначе благодаря за коментара, много добре си напипал истината за журналистите в БГ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *