Мъжки момичета

Може би не знаеш, но страшно обичам сериали. Мога да ги гледам с часове и сезони, сериозно! И понеже се смятам за експерт по сериалите, олимпийски шампион в гледането им, реших днес да ти разкажа за два от любимите си напоследък. И двата са американски, драматични, и сюжетите им се въртят около политиката. По-важното е, обаче, че и в двата сериала има по един прекрасен женски персонаж, заради който си струва да се се прекарат часове пред екрана. На твоето внимание: Алиша Флорик и Оливия Поуп.

Добрата съпруга (The Good Wife)

The Good WifeThe Good Wife е сериал, който се върти около Джулиана Маргулиас. Не се върти, ами направо го изнася на гърба си. И ако си мислиш за къдравата девойка от “Спешно отделение”, която има нужда от начална скорост, за да прави неща в живота си, и се грижи за куцо, кьораво, сакато – спри веднага. Говорим за една съвсем друга Джулиана – малко по-възрастна, много по-улегнала като актриса, с прекрасна права коса и много характер.

Сюжетът: Алиша и Питър Флорик са не-точно-средностатистическо американско семейство. Той е бивш областен прокурор, тя е адвокат, който не работи, а гледа двете им деца. Той е забъркан в скандал с проститутки и корупция, тя му прощава и се хваща на работа, докато той е в затвора. Новият й шеф е колежанската й любов, а останалото ще ти го спестя, за да ти е интересно, когато гледаш.

Защо ми харесва: Защото разглежда теми, които хем не са точно от живота на всеки (политика, кампании, папараци, хитри съдебни дела и прочее), хем са смесени със съвсем нормални житейски ситуации (любовници, деца, свекърви, работа, приятелства, вътрешни дилеми…). Гледаш и си мислиш, че това са някакви интересни, недостижими за теб животи, и в същото време сума ти случки от филма вероятно са се случвали и на теб, или поне на някого, когото познаваш.

Самата Алиша Флорик е много силна и много нормална жена, която прави всичко възможно да си отгледа децата, да ги държи настрани от общественото внимание, да ги възпита прилично – и всичко това докато остава социално приемлива и в същото време не се отказва от позициите и разбиранията си. Една от тия жени, които сами си сменят крушките вкъщи, но от време на време им писва от всичко и излизат да пият с приятелки. И натякват прегрешенията на мъжете си.

Друга силна роля: Арчи Панджаби, която играе ролята на Калинда Шарма, детектив в адвокатската кантора, където работи Алиша. Откъдето и да я погледнеш – лошо момиче, но винаги на страната на добрите.

Скандал (Scandal)

ScandalScandal пък е сериал, който хваща Белия дом и обитателите му и ги вкарва в измислен сюжет (измислен, измислен – колко да е измислен!). Макар да има няколко водещи роли, тази на Оливия Поуп (изиграна от Кери Уошингтън) изпъква, и то как. Жената с две самоличности – безпардонна и непоклатима в работата си, страдаща по невъзможната си любов в личния си живот.

Сюжетът: Оливия Поуп е “fixer” – човек, който оправя каши. И като казвам каши, не говоря за това, че някой е забравил годишнината от сватбата си и трябва да се измъкне от положението; напротив. Имам предвид сложни политически ситуации от най-високо държавно ниво, ситуации, които трябва да бъдат оправени, за да продължи по нормално му животът в свободния свят: политически скандали, атентати, международни военни конфликти и т.н. Оливия е събрала екип от верни “гладиатори” и нищо не може да ги спре. И всичко това – на фона на бясната любовна афера на Оливия с Фицджералд Грант, президентът на Съединените Американски Щати.

Защо ми харесва: Казах ти вече, заради зверската роля на Кери Уошингтън. Оливия Поуп е машина, танк, който минава през всичко и всички, за да си свърши работата. В края на деня обаче се прибира у дома си, говори тайно по телефона с президента, любовника й, и малката й главица се пръска от морални дилеми. Понякога е на страната на лошите – но винаги в името на доброто.

Друга силна роля: Мели Грант (изиграна от Белами Янг). Мели е първа дама с характер и без скрупули. Не е особено привързана към мъжа си, но силно привързана към това да е президентша.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *