За няколко лева повече

Учителите яко стачкуват тези дни и и това изключително много ме дразни – според мен и парите които получават са им много, при положение, че никой от тях не си изработва пълните 8 часа всеки ден, и че българските деца са неграмотни (освен ако мама и татко не плащат за частни уроци при същия тоя учител, тогава вече е друга работата). Децата, родителите, правителството и системата са им виновни за всичко, а те – милите – онеправдани и изпаднали.
Нека им вдигнат заплатите де, лошо няма. Искам обаче да я видя тази учителска сган как стои по 8 часа на ден в школото и си върши работата съвестно и с желание – дано не съм права, но скоро сами ще поискат да се върнат към удобните ниски заплатки в училището и към уютните и високоплатени частни уроци след шестия час.

Не ме разбирай погрешно, в никакъв случай не искам учителската гилдия да гладува. Не теърдя и че всички учители са боклуци – изключения има много, дори на мен са ми преподавали – но напоследък се сблъсквам само с такива хора, на които не бих поверила метла, камо ли децата си. И затова се ядосвам много когато тия хора мрънкат за повече кинти, които не са заслужили. Разбирам, че заплатите им са безобразно ниски, но това не е причина да си гледат работата през просото и да се държат идиотски.

А иначе онзи ден минахме набързо през Сити Център със сестра ми, целият беше завзет от децата-хуни и успяхме да подслушаме следния разговор, воден между няколко момчета на около 10 години:

– Абе, много ще е тъпо да ни прецакат даскалите първия срок – ще трябва да повтаряме годината.
– Да, ама ще учим пак чак следващия септември.

Така де, всеки си извлича дивидентите от ситуацията.

6 thoughts on “За няколко лева повече

  1. Иска им се да учат чак следващия септември. През близките 4 месеца все ще има някакво развитие по въпроса и така най-много да учат през лятната ваканция. Същото се отнася и за учителите – гадно е да ходиш на училище в жегата.

  2. Е, много емоционален подход. Не може при тази заплата да очакваш, че повечето учители ще са умни, съвестни и ще си дават много зор. Няма как да стане, когато децата ти в къщи гладуват или едва смогваш да купиш някоя дрешка, родителите ти едва свързват двата края, а храната поскъпва с поне 30% за последните 3 месеца. Много са си прави хората, те опъваха каиша до този момент. Единственият начин да си учител в момента е или на нямаш друг избор или някак си да си успял да отгледаш децата си и да имаш страничен доход. Докато парите не станат станат повече няма как да не се дразниш. Кой нормален човек ще се бута на 300 лв. при положение, че може с малко по-малко нерви и по-стегнато работно време може да изкара 900!?! Та въпроса не е само до заплатата, добрите учители така и така ще изкарат до пенсия, въпроса е, че няма как да идват нови да ги заместват при тази ситуация. Един от младите учители по физика на брат ми напусна отново тази година. Къде мислите отиде? В софтуерна компания за доста по-добри пари. Така за пръв път чух ученик да съжалява за добър учител – няма вече сайт с домашните и допълнителни задачи, няма подходящо обяснение или по-различен поглед над материал.
    За мен принципът е следният вложете повече в тези хора и оставете конкуренцията за по-значимата заплата да си свърши работата. Тогава колегите ми биолози няма да продават по магазините, а ще идат поне да преподават в училище.
    Честно казано в момента да си учител е работа за съпруги на мъже с доходи, допълнителни доходи на университетски преподаватели или последна алтернатива на хората пред пенсия. Нека поне морално подкрепим останалите съвестни преподаватели. Те дигат протеста, не тези, които те дразнят. Правят го не само за себе си, ползата за нас и децата ни ще е много по голяма. Никой не е вечен все пак.

  3. Позицята ми е рязка, признавам, но тя се базира основно на близки срещи от третия вид. Слава богу, нямам собствени деца, но виждам какво се случва с децата на приятелите ми. Учителите се държат арогантно и в конкретните примери, с които съм се сблъсквала напоследък, използват ниските си заплати като оправдание за мързела си. Същите тези учители или водят частни занимални, или дават уроци и там нещата са коренно различни и няма и следа от учителския цинизъм.

    Другото, което ме ужасява, е учителската некомпетентност – завърших гимназия достатъчно скоро, за да си спомням ярко някои (повечето всъщност) от преподавателите ми – хора, чиито знания са застинали някъде много назад във времето и нямат и представа за част от нещата, които преподават. Не смятам например, че е нормално аз да обяснявам на учител защо това, което казвам е правилно и да се позовавам на дебелите книги.

    Както казах – нямам нищо против да им вдигнат заплатите. Дълбоко се съмнявам обаче, че това ще ги накара да си вършат работата както трябва.

  4. zonko, освен съпругите на мъжете с доходите, хората пред пенсия и бизнесмените които преподават само за осигуровки, останалите са пренебрежимо малко. Съмнявам се, че ще намериш учител, който се чуди как да изхрани децата си. Съгласен съм с Ванина, да довавя, че не намирам за нормално човек да работи 8 месеца в годината и да взима 13 заплати. Да не говорим за неизчерпаемите болнични.

  5. абс не си права.

    1. при заплата под средната всички по-квалифицирани и предприемчиви учители са се отказали от държавна работа и мизерстване още преди да зарадваш мама и тате с приема в гимназията.

    2. учителите не работят под 8 часа. всъщност работят доста повече на ден, единствения кяр е в лятната ваканция.

    3. няма, ама няма разумен довод да се изпопребиваш от работа за 300 лв. аз не бих си мръднал пръста, ама днешните учители верно трябва да са некви идиоти за да го правят.

    4. сори, но днешната младеж съвсем се изкилиметорила; без пари да водиш поне нормален живот не можеш да си докараш никакъв респект от тях.

  6. хайде да се понамеся и аз като учителско дете, ако мога.
    факт е, че заплатите на учителите са безобразно ниски. по този повод, наистина повечето работещи в системата или са осигурени по друг начин, или са безкрайно некадърни. но повярвайте ми, ако парите бяха по-добри, сигурно и хората щяха да са много по-добри. и не, не говоря за текущите кадри, говоря за тези, които в момента биха се изсмяли на идеята да преподават. много би ми било интересно да наблюдавам как всъщност ще възникне истинска конкуренция в бранша… само, дай боже, да стане.
    за колко работят учителите… дори и без частните уроци, майка ми след 20+ години трудов стаж и знаене на материала практически наизуст прекарва много време в четене и подготовка за часовете си. защо? защото иска да е на ниво. защото иска, когато преподава в седми клас, учениците й да влязат в гимназия без да са вложили много пари в гореспоменатите частни уроци. и знаете ли какво? постига го. колко отпуска ползва на година? 52 работни дни. вярно, много е. но не е дори 3 месеца, камо ли 4. (един мой колега на горе-долу същата възраст има 46 дни на година. това ме кара да мисля, че броя почивни дни не зависи от това в кой точно бранш работиш, така че и ваканцията не е точно “кяр”.) иначе да, мога да ти покажа как през лятото някои учители ходят и висят по 8 часа на ден в училището, помагат при чистене и ремонти и прочее…
    както и да е, искрено се надявам скоро да има някакво развитие. така или иначе, времето на тази стачка беше още преди някоя и друга година. тотално е безотговорно от страна и на двете страни да няма желание за компромис. от това страда най-вече бъдещето на българия.
    а, и още нещо – цялата стачка всъщност е заради синдикатите. тези трябва да бъдат убити, по-добър вариант няма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *