За концерта на Morcheeba и как да подобрим този род събития

IMG_20131213_211434Събота сутрин е, по обед, и вместо да пусна две перални и да поизчистя у нас, както би трябвало да направя, сядам да ви разкажа за вчера, когато съвсем неочаквано се озовах на концерта на Morcheeba.

В последния момент спечелих билет от Falshimento, фалшификатът без оригинал, и се затътрих към НДК. Като казвам “затътрих се”, имам предвид, че се метнах на такси и шофьорът ми разказа как българите са велик народ, но евреите се опитват да го унищожат, защото а) са ни харесали земята и я искат за себе си, и б) ги е страх, че ако не ни изтребят, ще владеем света. Той, шофьорът, имал врачка, на която вярвал на 150%, и тя казала да учим всички правилен български, защото след 15 години целият свят ще говори тоя език и на нас ще се падне отговорната задача да научим останалите, а нямало как да стане, ако ние самите мйекаме и не го говорим добре българския. Кратък ми беше маршрута, та не разбрах как точно ще се случи това – сега мога само да се надявам да попадна на същия бакшиш отново и да ми доразкаже.

Вече в НДК, този колос на културата, намерих Краси и Пламен – те не могат да се отърват от мен тези дни, но какво пък, аз съм прекрасен човек и могат само да се радват. Пихме по едно на крак, изслушахме концерта и аз тръгнах малко по-рано – идеята ми беше да ида на коледното парти на фирмата, в която започвам работа през януари, но така и не стигнах до там, защото ме застигна умората на безделническия живот.

Концертът беше много приятен, за пръв път слушам Морчийба на живо и не беше никак зле. По едно време дори ни разрешиха да пеем с тях, но ни дадоха само “Ооо-оо-ооо” и “На-на-на”, явно ни нямаха доверие за повече.

Докато си слушах кротко концерта, ми дойдоха няколко идеи, които биха направили едно такова сценично участие една идея по-яко за всички, ето ги.

Подреждане на публиката по височина. На такива концерти би било подходящо най-ниските хора да са най-отпред, после средно-високите и най-накрая всички мутанти над 1.80 м. Влизаш, мерят те и ти казват “Ти си най-отпред” примерно (тая идея измислих само защото съм ниска и като съм отзад, не виждам нищо).

Започване навреме. Преди няколко седмици слушахме със сестра ми Vampire Weekend в Амстердам. Концертът беше обявен за осем вечерта, на входа имаше график кой кога свири и групата излезе на секундата, без размотаване. Тия хора са на работа, в крайна сметка, и е редно да започват навреме. Тук концертът също беше обявен за осем, групата излезе в девет, а преди това някакъв смотан диджей ни пускаше песни, дето нито бяха хубави, нито Shazam ги разпозна. По едно време даже пусна парчета на Морчийба, което доведе до следващата идея…

Пускане на запис като алтернатива на плейбека. Събираш хората на концерт, взимаш им парите и пускаш музиката на групата на запис. Това може да газира някои от феновете, затова е добре да се практикува само във форс мажорни обстоятелства (например, групата я мързи да дойде до България или нещо не е кеф и не й се излиза на сцена). 

Колаборация между местни и чужди артисти. Друга подобна идея е да обявиш концерт на Морчийба например, но вместо тях на сцената да излезе друг изпълнител и да пее техните парчета. В случая по идея на Пламен си представяхме, че всъщност пее Азис и всеки момент ще излезе Глория. Идеята е революционна, но само помислете за шанса за изява, който ще получат родните звезди така!

Локализация на баровете. Бар трябва да има задължително, но на този снощи имаше бира, ром, кола и още няколко неща. Ракия и салата нямаше. Много по-патриотично и национално-подходящо би било наред с тия чужбински изгъзици да има и филе Елена, бабек и сливова, за истинските български фенове.

Та ей тия няколко подобрения биха внесли според мен допълнителна доза вълнение в българския музикален живот – дано ги види някой, който може да ги приложи на практика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *