Дневен обзор

Новината на деня: затворили chitanka.info.  Заслужават си го – щом дори и тъпанарите от ГДБОП са успели да ги хванат, значи не са се постарали да се скрият достатъчно.

От друга страна обаче – има ли за какво да се крият? Законът за авторското право и сродните му права гласи, че библиотеките имат право да разпространяват съдържание “без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение”, стига да са общодостъпни и да не правят пари от това (виж глава пета от въпросния закон). Членството в библиотека обаче струва пари – т.е. библиотеката прави кинти от това, че ми предлага книги (на страница 9 от следния документ можеш да видиш ценоразписа на народната библиотека например). Chitanka.info не взима пари. Не съм юрист и не съм се ровила в нещата подробно, но като че ли нещо в цялата схема не е съвсем у ред.

Това, срещу което коментиращите в интернет се бунтуват най-запалено, е ниското качество на  българските книги. За съжаление обаче не мога да се съглася с тях, защото ако аз съм средностатистически български студент и съм неграмотен (както подобава на средностатистически български студент), четенето на грамотно написана, добре преведена и коригирана книга би ми причинило неудобство, неувереност и може би дори комплекс за малоценност. А никой не иска да си купува (скъпи) продукти, които го карат да се чувства тъп.

В този смисъл издателствата много хитро пестят от редактори, коректори и преводачи – така те просто задоволяват наличното търсене и действат съвесм логично от гледна точка на маркетинга! Затова ще следя с умиление ехидните им коментари по отношение на chitanka.info поне до утре, когато вероятно ще застрелят някого в центъра на София, ще хванат прокурор с подкуп или ще пуснат нов епизод на “Стъклен дом”* и това ще се превърне във водеща новина.

* Изброените три варианта са само прогнози и предположения. Ако случайно някоя от тези прогнози се сбъдне, не подлежа на наказателна отговорност, но ще започна да взимам пари за предсказване на бъдещето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *