Ваканция: Scale modelling

Мадуродам е парк в Хага, в който се намират макети на най-големите забележителности в Холандия в мащаб 1:25. Според личното ми мнение, a must-see place. Препоръчвам посещаването му в слънчев ден – паркът е открит и е леко неприятно ако е студено и вали /а това – изненада! – се случва доста често в Холандия/.

Миниатюрният град е основан през 1952 година с две основни функции – да набира средства за изграждането и подръжката на Холандския студентски санаториум в Ларен и да служи като паметник на Джордж Мадуро, който дава и името на парка. Джордж Мадуро пък умира млад в концентрационен лагер, докато изпълнява дълга си по време на втората световна война и родителите му решават вместо да издигат конвенционален паметник, да дарят средства за изграждането на Мадуродам. Срещат се с г-н Боон-фан дер Старп, член на Дружеството за подкрепа на Холандския студенстки санаториум и хоп – всичко е уредено. Кметът на Хага урежда въпроса със земята, архитектът Ян Бума прави проект на градчето, студенти от техническия университет в Делфт разчистват терена и на 2 юли 1952 г. Мадуродам отваря врати за посетители.
Първият кмет на града е кралица Беатрикс, която по онова време още е тинейджър и много-много не я е еня за кралските дела. През 1980-та обаче наследява трона и се отказва от кметския си пост. Оттогава кметът се избира от младежкия общински съвет, в който участват 25 ученика от училища в района.
Дълго време паркът не е променян, но през 1996 е леко реконструиран и разширен, като са добавени второ пристанище и още няколко ключови забележителности като например моста Еразсмус в Ротердам.
Озеленяването на Мадуродам също е мащабирано, а детайлите са безобразно много и точни, няма да се впускам в подробности.

Паркът е отворен през цялата година, а входният билет струва 12.50 Евро за възрастни. Повече – тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *