Ахой от Прага!

pict0066.JPG

От нищо нещо трип
Преди известно време с Юнуз пиехме кафе и си говорехме разни умни неща, и в хода на разговора стана дума за Прага. Оказа се, че и двамата не сме ходили там и на майтап се уговорихме да идем. Малко по-късно разбрахме, че Sky Europe имат желанието да ни метнат до там на доста прилична цена и така шегата си стана съвсем истински план за пътуване. Краси и Пламен също щяха да пътуват, затова стиковахме нещата с тях и купихме билетите.

Fly me away, или простата логистика
Sky Europe возят в прилични самолети за без пари (за справка – двупосочният билет от София до Прага струваше горе-долу колкото 2 двупосочни билета до Варна). Полетът трае час и 40 минути и се лети на 12 000 м надморска височина. Храната, която се предлага на борда, е толкова здравословна, че чак е гадна, затова не ти я препоръчвам.

Летището в Прага не е голямо и е добре обозначено – никакъв шанс да се изгубиш или объркаш. От там до центъра на града може да се стигне с такси (около 25 евро), нещо като маршрутка (18-25 евро в зависимост от това колко души пътуват) или градски транспорт (около 2 евро и 1 прекачване). Юнуз беше в настроение за приключения, затова избрахме да хванем автобус до станция Дейвичка, откъдето се качихме на линия А на метрото и пристигнахме в центъра на града.

За резервация в хотел се обърнахме към Interacta – малка чешка агенция, която ни препоръча хотел и се погрижи за детайлите. Хотелът се оказа ок – съвсем близо до квартирата на Краси и Пламен, както и до главните туристически забележителности. Цените на хотелите в Прага по правило са високи, но могат да се намерят и прилични такива. На много места в центъра видях и хостели, а според Пламен много такива има и извън центъра.

В Чешката Република още не са минали на варианта евро, очаква се това да стане през 2012. Чешките крони са красиви на вид и са в хиляди – едно евро се сменя за приблизително 25 крони и при първото сменяне/ теглене на пари се чувстваш една идея по-богат от обикновено.

Малки тайни
Храната в Прага е вкусна и не особено скъпа (по-скъпа отколкото в България и по-евтина отколкото в западна Европа). Силно препоръчвам кнедлите, гулаша и нещо, наречено „свичкова” – свинско или телешко с боровинки, сметанов сос и кнедли. Наденичките също са на почит и ги приготвят по най-различни начини.

Гореизброеното се полива с огромни количества бира – според Пламен бирата в Прага е по-евтина дори от водата и се лее навсякъде; последното затвърдихме опитно. Халба бира струва между 1 и 2 евро, а видовече са толкова много, че ще оставя на Пламен честта да пише по темата. Аз и без друго не съм експерт.

Музинки
Музиката в Прага е предимно джаз. Много, навсякъде и в повечето случаи добър. Клубовете са „кротки” въпреки тълпите пияни руснаци, англичани и американци, а обслужването е ок (с изключение на един сервитьор-невротик, не се натъкнахме на груби или намусени хора в облужващата сфера. Със сигурност знаят как да си глезят туристите).
Популярна е и класическата музика – направи ми впечатление, че в повечето църкви почти ежедневно се случват класически концерти. Вероятно доста подходящо заради акустиката.

Praha, mon amour
Като оставим настрана досадните факти, Прага е град, в който отиваш, за да се влюбиш. В Прага, в някой пиян американец или в рецепциониста от хотела. Безумно красив и спокоен, въпреки тълпите туристи, които прииждат на Карловия мост или по стръмните малки улички в Старе Место.

Освен стандартните туристически атракции, има стотици ъгълчета, от които спокойно да наблюдаваш реката или движението на града. Вечер дъжда блърва светлините и те се смесват по невероятни начини, а в отражението на Вълтава можеш да откриеш себе си. Безобразно красиво е.


Още нещо

На около 25 км от Прага пък се намира замъка Карлщайн, кръстен на – изненада – Карл IV. Самият замък не е нещо особено, но guided tour-ът е добра опция да наваксаш с фактите от средновековната западноевропейска история. Самият парк (или град, Пламене?) е страшно красив. Ако не си пълен мързел като мен можеш да се разходиш и в горите наоколо – местността, мисля, е природен парк.

И така – ако се чудиш къде да отидеш това лято, включи Прага в списъка с опциите. Билети можеш да купиш от тук, хотел ще ти резервират от тук, а за снимките от пътуването кликни тук. От мен засега толкова.

3 thoughts on “Ахой от Прага!

  1. Това, без съмнение, е постинга, в който блогът ми е линкван най-много.

    Станцията е ДейвиЦка, бтв.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *