Starbucks в България

Сутринта Ник нахлу в офиса с новината, че Старбъкс май ще идват в България. Потрихме доволно ръце и се юрнахме да регистрираме домейна …., с пъкления план след това да изнудваме местните Старбъкс за пари и мъфини, но не би. Оказа се, че домейнът вече е регистриран от компанията чрез българска юридическа кантора.

Да се регистрират всички възможни домейни, които да влязат в употреба след експанзия на дадена компания или марка е стандартна практика. В случая обаче неизвестното в уравнението се загатва от българските юристи – значи ли това, че Старбъкс наистина стъпват на българския пазар и им трябват локални адвокати? Ако е така, защо домейнът е регистриран още преди година, а още дрънкам 3 в 1 като да са ми спонсори?

Ще поживеем, ще видим. До тогава ще се ослушвам за клюки.

11 thoughts on “Starbucks в България

 1. не че искам да заставам на пътя на мъфинския ентусиазъм, но това, че са регистрирали домейн с дадено разширение, не значи автоматично, че имат планове за експанзия в нашия двор. Стандартна практика на големите компании е да регистрират колкото се може повече разширения, за да се застраховат от местни тарикати. Ние например имаме и .pk домейн, без да сме се засилили натам. Та засега се ослушваме.

 2. Да де, нали и аз това написах. Обаче не наемаш юридическа кантора за всеки домейн, който регистрираш – нали? И затова си помислих, че е възможно да имат планове за стъпване на нашия пазар.

 3. Ням-ням. Мъфинче и карамелено макиато. Ням-ням.

  Аз от половин година слушам как уж ще има Старбъкс в Ла Линеа (иначе казано, Центъра на Вселената), ама засега само точа лиги напразно и тайничко се надявам.

  Даже взех да си мисля вече, че това със слуховете е тип социологическо проучване – пускат слуха (защото е доста по-евтино, ефективно и бързо от това да платиш на фирма, която да разпитва наляво и надясно) и после гледат много ли ще се разпространи. И ако достатъчно хора повторят слуха, значи има интерес и започва планирането.

 4. Не е точно така, но си на прав път за разни маркетингови трикове 😉 Между другото какво става с KFC, щяха да отварят в Ocean Village като че ли?

 5. Щяха тук е ключово понятие. Май няма, заради пари, разбира се – обаче всичката ни информация се базира на слухове и не се знае.

  Между другото, в сряда на връщане от летището трябва да идем за Туистър. Моля моля моля!

 6. Бе не се притеснявай, сложих ти миналия месец един Туистър в хладилника, още си седи там, LOL

 7. Гле’й сега, малко е кофти, че ще разбия всички теории за конспирация, но знам, че ще си ми благодарна. ‘начи, да – Старбъкс влизат в България и това е, как да кажа, мно’о стара новина 😉

  Франчайз партньор (или както там са им договорните отношения) им е Маринопулос, така че всеки път като минаваш покрай гигантическия строеж на Окръжна, хвърляй по един обнадежден поглед какво-що, че там е “мола на Карфур”, а Карфур се представя пак от Маринопулос, капиш?

 8. Пламене, пак ли ти ще развалиш нещата беее! Как не те беше срам! Ае, и тоя път шти простя, ама ше трябва да носиш мъфини сутрин.

 9. Абе не ми се вярвя, че ще го забият чак на Окръжна…

  Ениуей, мотивацията ми за коментар беше друга. Не знам дали в закона за авторските права и т.н. е споменат интернет по някакъв начин, но по принцип тия дела вече минават супербързо през съда. Навремето един грък, бивш служител на Практикер беше регистрирал марката за България, малко преди да си отворят първия магазин. В съда го разпердушиниха за нула време и оттогава все така…

  Освен това, за да регистрираш .бг домейн трябва да представиш едва ли не кръщелно, така че пак нямаше да ви се отвори парашута:)

  Лонг лив 703, даун уит кофичейнс!:)

 10. Няма. Старбъкс са по учебниците (по-новите, няма ги в библиотеката на СУ-то) с това, че наводняват със заведения – без значение на какво разстояние са едно от друго.

 11. Боби, .bg домейните ги поосвободиха малко, не са нужни документи и бумаги вече. Май. Не съм сигурна. Нали не искат бумаги и ДНК проби?

  Пък иначе сигурно и на нас щяха да ни направят на 5 стотинки ако бяхме успели да регистрираме домейна, ама…така се учат трудните уроци на живота.

  Пламене, колкото повече, толкова повече. Ако може на всеки 10 метра да има Старбъкс – евала.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *