Кой е тоя ТED?

Вчера благотворително подарих деня си на TEDxNBU и сядам да ти разкажа, преди напълно да съм изгубила интерес към събитието.

Преди да започна, тропам с крак и обяснявам на организаторите, че не може да вдигат хората безобразно рано в събота сутрин. Не и ако не предложат титанично и колосално преживяване. Другият (другия? обърках се нещо) път да почнем по човешко време, иначе нямаме сделка.

Сега по същество. Колкото лектори, толкова и теми. На теория всички презентации трябваше да са подчинени на общата тема “Защо?”, а на практика това май не се случи съвсем. За да бъде една презентация на тема “Защо”, не е необходимо просто да кажеш, че е – по скромното ми мнение, трябва наистина да повдигнеш въпроса и ако си на кеф – да дадеш някакъв валиден отговор и може би да го аргументираш. Не чух и нищо, което да не съм чувала досега.

Имаше интересни презентации. Имаше дори няколко, които дори бяха представени добре – без 15 минути “Ъ-ъ-ъ”, с енергия и чувство за хумор. Имаше и такива, които ме оставиха напълно озадачена, защото не успях да хвана нито една ясно формулирана идея. Предполагам, че както миналата година, и тази ще можеш да видиш всички презентации на видео в сайта на TEDxNBU, затова няма да ти разказвам повече. Сам си направи изводите.

Непременно държа обаче да поканя повечето от лекторите на среща на клуба Sofia Toastmasters, където могат да се научат как да бъдат харизматични презентатори. Твърдо вярвам, че колкото и да е добра идеята ти, публиката няма да се трогне ни най-малко, ако я представиш по тъп начин – с гледане в земята, мънкане в микрофона и използване не неприлично количество “ъ-ъ-ъ”-та и “а-а-а”-та. Да презентираш добре е умение, което може да се придобие – затова пак казвам: елате в Sofia Toastmasters!

Но да се върна на темата за самата конференция. Организацията беше отлична – без закъснения, без технически проблеми и неуредици. Такова нещо рядко се вижда в България, затова – браво! Успях да направя и приличен networking, така че като цяло не мога да се оплача. На следващото издание вероятно бих представила и своя идея.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *