Детайли: Радиосинхрон*

Ако вдигнеш поглед и се вгледаш между цъфналите дървета и жиците на площад Журналист, ще забележиш, че върху една от сградите е кацнал часовник с надпис Радиосинхрон. Много соц и много симпатичен, часовникът не отмества стрелките си от 12:00, може би заради съвременните Пепеляшки.

 pict1817.JPG

 * В рубриката Детайли ще качвам снимки на интересните ъгълчета на града. Все едно нямаше да се сетиш и сам.

11 thoughts on “Детайли: Радиосинхрон*

 1. Супер идея за рубриката! Такива неща винаги ме гъделичкат и усмихват.
  Между другото тая грозотия е спечелила златен медал на лайпцигския панаир през 68ма. Тогава се е красяла от огромна разчекната антена (като за аналогова ефирна телевизия) и се е сверявала от синхронизираща система с обхват 40 километра (предостатъчен за тогавашната София, ха!) и изградена от кътинг-едж прибори – транзисторите 🙂
  Случайно или нарочно е предвиден и енергонезависим (режимонезависм) режим на работа.
  Не личи, ама ми стана мило. Благодаря 🙂

 2. Еха, благодаря за детайлите – не бих се сетила да потърся инфо за часовника.
  Забелязах го случайно преди време, и все се каня да го снимам, та най-накрая се наканих. Като помислиш, транзисторите всъщност са голяма работа и много други джаджи тръгват от тях – хич не са за подценяване. Жалко е само, че часовникът не работи – щеше да е полезен за хората, които чакат трамвая или просто кибичат на реновирания площад.

 3. Ъъъ, и как точно да стане? Да знаеш някъде да има сервиз на часовници тип Радиосинхрон?!

  Пък и не ми е ясно как е закрепен за стената на сградата, изглежда като да не може да се махне. Иначе идеята е достатъчно глупава, за да я прегърна с две ръце и огромен ентусиазъм 😀

 4. Исках да кажа, че по времето когато часовникът е бил окачен там, транзисторите са били съвсем новичко откритие. А колкото до поправянето… Че защо? На много места можеш да видиш лъскав точен часовник. Ама без със соц надпис и дизайн, които да накара накара Ванина да го снима и да си “гъделичка” читателите.
  Контраидея – да потрошим няколко нови часовника 🙂

 5. Радо, не ми давай идеи, че съм много възприемчива и току-виж съм се превърнала в хулиганка 😉

 6. …възприемчива когато ти изнася… Ако ми позволиш да погадая 🙂

 7. Тц тц тц… Първо се опитваш да ме въвлечеш в хулигански прояви, после допускаш, че съм фурнаджийска лопата… Бива ли така в собствения ми блог 😉

  Дай на хората свобода на словото и виж к’во става… 😀

 8. Добре… нова идея:
  публикувай си голи снимки 😉

  дребен шрифт или мега бързо прочетен текст: Радо ви предупреждава, че публикуването на материали с еротична насоченост в интернет пространството с ваше участие могат сериозно да навредят на мнението на съседските деца за вас. Радо не поема отговорност при вземане на сериозно на глупавите примери, с които подкрепя тезите си.

 9. Безкрайно се радвам, че все още някой забелязва това. Наистина в днешния ден и град изглежда екзотично, но все по-малко му обръщаме внимание…
  Колкото до идеята да се поправи… този часовник е умрял завинаги с времето си. Неговото управление е с радиовълни, които подават импулс към него всяка минута. А предавателя беше спрян преди осемнайсе години. Хората които го поддържаха, в знак на протест спряха всички софийски “Радиосинхрон”-и в дванайсе без една минута… в изчакване на новото пладне :(. Наистина на този, на площад “Журналист”, стрелките като че ли сочат 12, но можете да видите още два от оцелелите – на Славейков, те са останали и до днес така – на 12 без една.
  Та на този часовник не му трябва ремонт, трябват му по-добри времена, в които импулсите на радиовълните отново да потекат до сърцето му.

 10. Този е бързал нещо, или се е правил на индивидуалист :))

  Какви истории може да научи човек в замяна на една снимка – удивително!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *