Първа инвестиционна банка: домът на всички дебили

Така, мили деца. За днешният фокус са ни необходими:

  • Кредитна карта на Първа инвестиоционна банка;
  • Случаен банков клон на ПИБ;
  • Телефонче;
  • Между две и половина и четири мозъчни клетки.

Хващате картичката и осъзнавате, че не си знаете ПИН-кода. Отивате до най-близкия клон на банката, защото така или иначе имате работа там. Свършвате си работата и лежерно запитвате дали биха ви ресетнали ПИН-чето, ако случайно не ги затруднявате.

Тук разбирате че не, не ги затруднявате, обаче няма такава опция – ама могат да издадат нова карта срещу 20 кинта и 4 работни дни. Ако не искате – спомнете си ПИН-а. Обяснявате, че не сте го забравили, а просто никога не сте го знаели, защото плащате само по интернет с тази карта, а служителката почти ви обвинява в лъжа, заявявайки, че не е възможно по интернет да се плаща без ПИН (само дето го правя от години).

Докато трае този разговор, служителката на банката говори по телефона с колежка и й разказва какво е правила досега през деня. На четвъртото прокашляне от ваша страна изпуфтява изнервено и казва на колежката, че ще й се обади след малко, защото – видиш ли – някакъв клиент иска нахалството да иска внимание.

Но вашето нахалство не спира до тук и задавате друг въпрос: как се активира застраховката за пътуване в чужбина. Отговор: единствено и само като направите плащане в съответната държава (това, оказва се, не е вярно). Вие ще пътувате в няколко държави и питате дали във всяка държава трябва да направите по едно плащане с картата, а отговорът е „Ми предполагам“ (защото на вас така или иначе не ви трябва точен и правилен отговор). Обяснява ви се, че вие така и така не си знаете ПИН-а, така че ням как да направите плащане; възразявате, че не навсякъде трябва да въведете ПИН код, за да платите, служителката на гишето се изсмива в лицето ви и натъртва, че без код е абсолютно невъзможно да се плати (досега явно се е случвало магически това).

Тук е мястото да се откажете от живота, но все пак решавате да си тръгнете от клона и да се обадите на банката по телефона. Там някаква друга кифла ви дава съвсем различни отговори на същите въпроси. Казвате й, че в клона са ви казали друго, тя ви уверява, че именно тя ви дава акуратната информация и ви съветва да намерите сами инфото в сайта им. Споделяте й, че сте опитали, но сайтът им е скапан и ви е писнало да ровите; тя ви казва да отидете на Частни клиенти » Кредитни карти и да видите там. Отивате, докато още сте на телефона и информирате кифлата, че там се отварят още сто менюта; питате къде да кликнете, а тя ви казва „Ами аз не мога да ви кажа, защото ние нямаме достъп до сайта си“.

Тук отново е мястото да се откажете от живота – и го правите. Ясно е, че в Първа Инвестиционна работят само дебили, които нямат представа какви услуги предлагат, затова решавате да доверите парите си на някоя кипърска банка, където 100% ще са на по-сигурно място.

10 thoughts on “Първа инвестиционна банка: домът на всички дебили

  1. Хех, като сценка си го представих.
    Мен мн ме издразни, че си махнаха възможността да плащам вноските за кредитната карта през сайта им. Сега се редя на половинчасови опашки за 30 секундни процедури. Вместо да правят живота на хората по-лесен, те ми взимат от скъпоценната обедна почивка и правят системата си по-сложна. Тъпо та тъпо.

  2. Феноменално и възмутително тъпи са тези – а колко са невъзпитани е съвсем отделен въпрос…

  3. Днес и аз изпитах невероятната им неграмотност. Първото нещо, което направих като се прибрах е да напиша едно възмутено писмо на директора на “Организация и контрол на клиентското обслужване”. Дано има ефект! Напиши и ти, нека разберат, че имат проблем.

  4. Аз реших да не се занимавам, а вместо това да си закрия всички сметки при тях.

  5. Ако ми отговорят, мисля да им пусна линк към този пост, за да се замислят по-задълбочено за политиката си по обслужване на потребителите. Доколкото знам самата банка, също пишеха блог и се опитваха да бъдат възможно най-близо до клиентите си. Преди години още ги избрах тях, не заради най-изгодните оферти. Въпреки че имат по-високи тарифи за някои операции, преди поне имаха най-любезните, отзивчиви и обучени служители. За съжаление качеството драстично е намаляло. Отдавна не ги бях посещавала лично, тъй като използвам изключително и само онлайн банкирането им.

  6. На мен ПИБ ми е вторична банка, не им ползвам онлайн банкирането и затова ми се налага да ходя при тях сравнително често. Не знам къде си ги намерила тези любезни и отзивчиви служители, аз не съм попадала на такъв досега за всичките 5+ години, откакто работя с банката. Според мен в трудовите им договори има клауза, според която ги уволняват веднага, щом се държат прилично с клиент, или щом дадат коректно инфо.

  7. Здравейте, Ванина!

    Аз съм Иван Ралчев и работя във Fibank. Съжалявам, че поводът да попадна на Вашия блог е негативно впечатление от нас. Ще се опитам да помогна и се надявам поне малко да го неутрализираме, защото не такова усещане искаме да създаваме. Ще отговоря поред на въпросите, които сте задали на моите колеги.

    ПИН кодът на Вашата карта не се съхранява под никаква форма в банката. Това е и причината да не можем да Ви го предоставим. Затова единствената възможност е да преиздадем Вашата карта, тъй като само тогава Вие получавате нов ПИН код. След това можете да го смените на банкомат. Ако се намирате в София, картата Ви ще бъде готова в рамките на 3 работни дни, а за останалите населени места в страната са ни необходими 5. Таксата действително е 20 лв. Ако не използвате известно време картата си, можете лесно да забравите ПИН кода си. Поради тази причина съветваме своите клиенти да сменят ПИН кода си с такъв, който ще запомнят лесно, без да го записват никъде.

    В нашия сайт наистина можете да откриете повече информация за Застраховката. Там е и сертификатът за застрахователно покритие, който сте получили заедно със своята карта. За удобство добавям линк към него и се надявам, че коментарът ми все пак ще достигне до Вас 🙂
    Както ще прочетете там, “покритието в чужбина е в сила за неограничен брой пътувания в рамките на валидността на картата, с максимален срок на отделно пътуване 90 дни. Застрахователното покритие се задейства след закупуване на туристически пакет или част от него /билети за самолет, автобус или друг транспорт, резервация за хотел, рент-а-кар и др. услуги, свързани с пътуването/ или осъществяване на поне една транзакция чрез кредитната карта в чужбина през срока на пътуването.”
    В Сертификата ще откриете телефонен номер, на който да позвъните в случай на застрахователно събитие. Надявам се, че няма да се наложи, но е добре да го имате на удобно място.

    Вече имате служебния ми имейл адрес, така че не се колебайте да се свържете с мен, ако имате въпроси, нужда от съдействие или искате да споделите впечатление. За нас това е ценно. Ще съм благодарен и ако ме насочите към моята колега, с която сте разговаряли в клон на банката, за да коригираме неточностите.

    Деска, да, имаме блог и го поддържаме актуален с полезни теми. Там наши клиенти споделят мнение много често и се стараем да отговорим на всички.

    С уважение,
    Иван Ралчев

  8. Здравейте, г-н Ралчев,

    За съжаление отговорът Ви ни най-малко не ме успокоява, нито пък решава проблема ми; по-страшното е, че не решава ВАШИЯ проблем, а именно: за ПИБ работят некомпетентни, арогантни и груби служители.

    Виждам, че удобно сте отговорил на въпросите ми свързани с кредитната карта, но не сте засегнал темата за това, че служителка на банката си позволяваше да води личен разговор, докато ме обслужва, нито това, че се изсмя в лицето ми – някакъв коментар тук? Не? Така си и мислех.

    Не знам какво разбирате под “коригиране на неточностите”, но каквото и да е, работата на парче няма да подобри компетентността на служителите ви. На ваше място бих пуснала на всички елементарен тест, за да си направя изводите и да “коригирам неточностите” – не е нормално хората ви да предлагат някаква услуга и да не знаят какво предлагат. Излагате се като кифладжии.

  9. Няма как да не обърне човек внимание на това заглавие с тези дебели. Явно и аз съм една от тях, макар и в картата да имам малко под десет лева и едва ли ще сложа още поради факта, че не ми превеждат вече там парите.Но докато я изпозвах тази банка не съм имала проблеми. При превод от друга валута и смяна в трета не ми отдържат докато на други места да.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *